Tørrbad

For pleie av pelsen kan du kjøpe tørrsjampo spesielt tilegnet katter. Til en hvit katt kan du også bruke uparfymert babytalk eller potetmel. Finknust kattesand passer utmerket som sjampo til brune eller røde katter. Pass bare på at katten ikke puster inn eller svelger det du sjamponerer med.

Etter badet børster du pelsen ren. En svart katt kan du gi et «kli-bad», kli får du kjøpt i en helsekostbutikk eller supermarked. Varm en kopp kli i ovnen, men la den ikke bli for varm da du kan brenne katten. Gni kliet inn i pelsen og børst deretter ren pelsen.

Vannbad

I blant er det nødvendig å bade katten, en handling som i de fleste tilfeller vekker motstand hos katten. For å ta tak i dette problemet må katten ha fortrolighet til deg. Holder du katten med en rolig og stadig hånd, og er vel forberedt for eventuelle rømningsforsøk, kan du lykkes bra.

En medhjelper som kan assistere vil også underlette prosedyren. Bruk en mild sjampo eller en sjampo som er spesielt egnet til katt. Plasser sjampoflasken ved siden av en romslig balje, håndfat, oppvaskkum eller badekar som er fylt med 5 cm dypt vann, temperatur ca 37-38 grader. Det skal ikke være kaldere, ettersom kattens kroppstemperatur er høyere enn menneskers. Fukt pelsen og følg bruksanvisningen på sjampoflasken. Skyll pelsen nøye.

Tørking

Etter badet tørker du katten så godt du kan, gjerne med varme håndklær. Pass også på at katten holder seg på en varm og trekkfri plass til pelsen er helt tørr. En del katter tolererer også hårføneren, men venn den forsiktig til det!

Børstning

Du må børste katten din regelmessig, ellers kan den få problemer med hårballer (en hårball kan hindre fordøyelsen). Ved å børste katten kan du også kontrollere om den har lopper, flått eller andre parasitter.

Gi ikke opp selv om du merker at katten ikke liker å bli børstet. Forsøk å børste katten når den sover eller ligger i kneet ditt. Ved sånne tilfeller nyter oftest katten av å bli børstet. Eller begynn å børste katten når du kommer hjem etter at du har vært borte på jobb eller handlet. Da vil katten antagelig være så glad for at du har kommet hjem, og lar deg gjerne børste pelsen.

Når du skal børste katten for første gang, pass på at han/hun vil huske dette som noe positivt og deilig. De første gangene kan du la være å bruke børsten, men heller gre den med hendene, for deretter å gå over til en børste eller kam.

Flere tips

For å få pelsen glatt og skinnende etter børstningen kan du avslutte med å stryke over katten med en bit semsket skinn som du snurrer rundt hånden.

En kattebørste skal helst være av naturlig materiale. Nylonbørster har en tendens til å lade pelsen med statisk elektrisitet. Bruk heller ikke en stålkam med skarpe kanter, kjøp en med runde kanter.

Klipp ikke kattens klor for korte. Hvis du klipper av den blodfylte pulpaen som går ut i hver klo vil det blø kraftig.© Svenska Katters Sida og Agria Djurförsäkring