Uavhengig om din katt er en innekatt eller utekatt så er det viktig at hjemmemiljøet er så trygt og aktiverende som mulig. Katten er et rovdyr som bruker store deler av sin våkne tid på å jage byttedyr. Når den ikke er aktiv så sover og hviler den seg mye. Katter er ikke flokkdyr og dersom du har du mer enn en katt er det flere ting du bør tenke på i hjemmet. 

Et trygt hjemmemiljø er viktig for at katten skal kjenne seg trygg.

Matvaner

Katter er rovdyr og skapt for å jakte. Selv om du bare har en katt så lag gjerne flere matplasser for den. Gjerne på ulike høyder som f.eks. i klatrestativet eller på en hylle. Mange butikker selger aktiveringsskåler som gjør at katten må jobbe litt ekstra for å få maten sin. Husk at verken matskåler eller vannskåler bør plasseres i nærheten av kattedoen da katter er renslige dyr. 

Vannkilder

Vannskålen og matskålen bør ikke stå nære hverandre. Katter i naturen spiser og drikker nemlig sjelden på samme sted. Ha gjerne flere vannkilder til din katt. Du kan f.eks. la katten drikke fra en vannfontene, noe den synes er ekstra morsomt ettersom vannet beveger seg. Du kan også sette frem et vannglass eller en vannskål der du legger en bordtennisball som rører på seg når katten drikker. Gjennom å gjøre drikkingen til en mer stimulerende aktivitet kan du sikre deg at katten får i seg nok væske, noe som er bra for kattens helse. 

Katter kan være veldig nøye på drikkekilden sin. Dersom det vi tilbyr ikke oppfyller kattens behov, ser man ofte at de drikker mindre. Pass derfor på å skylle bort alle såperester etter vask og benytt en vannskål med stor diameter da mange katter ikke liker at værhårene berører kanten på skålen når de drikker.

Klorestativ

Katter klorer ikke kun for å kvesse klørne sine, men markerer også reviret sitt på denne måten. Det er derfor viktig at du oppmuntrer katten din til å kvesse klørne sine så den kjenner seg trygg i sitt hjemmemiljø. Det finnes mange ulike varianter av kloremuligheter. Alt fra klorebrett, kloremøbler, kloretønner, til klorestativ. Kloremuligheter bør finnes i alle rom og plasseres der hvor katten viser interesse for å klore. På denne måten slipper du at kattens kloring går utover interiøret.

Soveplasser

Katter bruker mye tid på å sove og hvile. Se derfor til å ha mange ulike soveplasser. Katter elsker å se ut over sitt revir. Utnytt derfor høyden i hjemmet ditt og tenk tredimensjonalt.

Ordne gjerne så det finnes en soveplass der katten kan ligge og titte ut gjennom et vindu og en annen soveplass som er mere gjemt, f.eks. i garderoben eller under sengen. I butikkene finnes det mange myke og kosete senger som du kan kjøpe til din katt. En liten pappkasse kan også fungere som en seng, da noen katter faktisk fortrekker dette fremfor myke madrasser. Husk at alle soveplasser skal være trygge. Katten skal ikke bli forstyrret av barn, hunder eller andre katter. 

Lag flere soveplasser – gjerne steder der katten ikke blir forstyrret.

Aktivisering

Dersom katten er en innekatt bør den få tilgang til frisk luft. Ha gjerne et vindu med sperrer oppe på gløtt eller bruk netting på balkongen slik at katten kan gå ut uten å stikke av.

Kattegress er noe de fleste katter setter stor pris på. Det hjelper katten med å regulere magen samtidig som den aktiviseres. Unn også katten din noen morsomme leker nå og da.

Kjøp en ny leke til katten din nå og da – leker er bra for kattens aktive liv.

Denne artikkelen er en nedkortet versjon av originalen. Les artikkelen i sin helhet på Kattbeteende.se for å få enda flere tips og råd.