Ut i naturen

Mange innekatter får under sommeren en sjanse til å komme ut i naturen. Noen tar med katten til hytta, på campingtur, eller til og med båtferie. Tenk på at en innekatt ikke har like topptrente instinkter som utekatter, og ikke er helt sikre på hva de skal passe seg for når de er ute i naturen.

En line med sele er en god investering for en feriepus, men overlat ikke katten til seg selv i linen, den kan nemlig bli en dødsfelle om katten surrer seg fast i den. Husk også på at katter som oppholder seg ute kan komme i kontakt med orm, få insektsstikk og ikke minst flått.

På balkongen

Flere og flere som har innekatter setter opp nett på balkonger og altaner for å gi kattene litt sommerfølelse. Dette er absolutt å anbefale, men før du skaffer et nett, tenkt på å kjøpe et med fine masker slik at katten ikke kan sette fast hodet eller stikke av. Se også til at det finnes en plass med skygge for katten når den er ute, og at den har tilgang til friskt vann.

Hvordan får vi katten til å gå i sele?

Du som ikke har noen balkong kan gjerne kjøpe en sele til katten og ta den med på lufteturer. Tren katten ved å sette på selen inne en gang i blant. Det er ikke uvanlig at katten kryper langs gulvet, rygger og har mye annet morsomt for seg de første gangene. Bli heller ikke overrasket om katten synes at gresset er skummelt å gå i til å begynne med, det går over. Start med å venne den til korte turer. Etter hvert har du en trofast turkompis!

Før feriereisen

Det å reise bort en periode stiller ofte katteieren ovenfor valget om å ta med eller forlate kattene hjemme. En del katteeiere tar med seg katten på ferie. Men katter er i stor grad bundet til sine omgivelser og reagerer ofte negativt om man flytter de. Ta derfor ikke med deg katten når du reiser, om du ikke er helt sikkert på at katten anpasser seg til en ny og fremmende plass.

Katter blir lett bilsyke

Om du bestemmer deg for å ta med katten, ikke gi katten mat rett før avreise. Katter er ofte dårlige reisekompiser ettersom de lett blir bilsyke. Om du vet at din katt blir bilsyk, og du ikke har noe annet valg enn å ta den med – kontakt veterinæren og få kvalmestillende middel.

Ta med kattens favorittsaker

Ta gjerne med kattens favoritteppe og yndlingsleke slik at den kjenner seg mer som hjemme. Plasser matskåler og sandkasse så likt hjemme som mulig. By katten på noe den er ekstra glad i, men bli ikke engstelig om den ikke rører maten de første dagene. En del katteeiere tar med seg litt brukt sand og legger i kassen på det nye stedet. Dette fungerer ofte bra fordi katten får en kjent lukt i nye og ukjente omgivelser.

Kattevakt

Et godt alternativ er å skaffe kattevakt. Gi nøye instruksjoner til den som skal passe katten. Legg igjen telefonnummer til veterinær i tilfelle det skulle skje noe uforutsett. Hvis katten må bo hos kattevakten, så gjelder de samme forberedelsene som når man skal ut å reise.

Pensjonat

Kjenner du ingen som kan ta vare på katten din, kan du booke plass på et kattepensjonat. Glem ikke at gode kattepensjonat ofte har fullbooket sommeren lenge i forveien. Kontakt en katteklubb, disse kan ofte gi anbefalinger om velrenommerte kattepensjonat som har en høy standard både når det gjelder innkvartering og stell av katten. Husk også at katten må være vaksinert hvis den skal bo på pensjonat.

Vi håper at du og katten din får en hyggelig sommer!