Retrieverne har gjerne en stor apetitt når det gjelder bading og spising. Spesielt håper nok flere sultne mager på at vi glemmer å rydde opp alle restene etter grillmaten. Uheldige situasjoner i sommerferien kan føre til at hunden din skader seg. Her er seks ting du bør være oppmerksom på:

Grill- og piknikrester

Grillmat kan være farlig for matglade hunder da ben fra for eksempel fugl, fisk og får kan oppløses og smadres til flere skarpe biter i magesekken, eller sette seg fast i gommen eller i halsen. Et engangsgrillspyd i tre med kjøttrester kan være fristende for en fysen retriever, men om den skulle svelge pinnen kan den risikere å få hull i magesekk eller tarm. Det samme gjelder ispinner som kan bli sylskarpe i magen. 

Hvis du oppdager at hunden din begynner å kaste opp, har vanskeligheter for å gjøre fra seg eller drikker og spiser dårlig, bør du kontakte en veterinær. 

Les også: Norgesferie med hunden

Bad – våteksem og vannhale

Retrieverne elsker stort sett vann, men konstant fuktighet kan bidra til at de får hot spot. Dette er en form for fukteksem der det dannes betente sår i huden.

Vannhale kan utløses dersom hunden din har badet mye, og er en betennelsestilstand i halemuskulaturen og halerotens nerver.

Dette kan du selv gjøre:

  • Sørg for å tørke hunden ordentlig etter at den har badet eller vært ute i regnet.
  • Hvis hunden din har badet i saltvann er det lurt å skylle ut saltet med lunkent og rent vann.

Kuttsår

En idyllisk tur til stranden kan fort få en brå vending dersom hunden din tråkker på noe skarpt, slik som et skjell, glasskår eller andre skarpe gjenstander. Det er spesielt vanskelig å oppdage farene som ligger skjult på vannbunnen. Dypere sår bør sys for raskere sårheling. Er du usikker? Kontakt en veterinær eller en klinikk.

Tips til hva du selv kan gjøre ved mindre sår:

  • Rengjør såret med en naturlig såpe som grønnsåpe og vann.
  • Pass på at hunden ikke slikker på såret. Alternativt kan du bruke en krage for å hindre at hunden slikker. Krager får du som oftest kjøpt i dyrebutikker eller hos veterinæren.

Hoggorm- og flåttbitt

Retrieverne er nysgjerrige hunder med en unik luktesans – på tur liker de å lukte i alle kriker og kroker langs stien og kan dermed rote seg bort i både flått og hoggorm.

Typiske symptomer på hoggormbitt:

  • Hevelse i bittområdet som stadig blir større. 
  • Hunden viser tegn til smerter, slapphet, oppkast eller dårlig mage.
  • Noen hunder kan også gå inn i sjokk som gjenkjennes ved at den får problemer med å stå oppreist, og får svak puls. 
  • Husk! Alle hunder som mistenkes å ha vært i kontakt med hoggorm og som viser ovennevnte symptomer skal snarest mulig til veterinær for behandling. I mellomtiden må du forsøke å holde hunden helt i ro, slik at ikke giften sprer seg. 

Les også: Råd til hundeeiere ved hoggormbitt

Vær forberedt på flått

Selv om hunden din har fått flåttmiddel er det lurt å ha med seg en flåttfjerner på årets sommerferie. Flåtten er utbredt og finnes i store deler av landet. Ta en flåttsjekk på hunden din hver kveld, spesielt i områdene rundt halsen, lysken og steder der hunden har lite pels.

Les også: Beskytt hunden mot flåtten

Insektstikk

Vepse- og biestikk er ubehagelig. Blir den i tillegg stukket i munnen kan det være farlig. Det pleier stort sett å gi seg uten en spesiell behandling, men noen hunder er følsomme for stikket fra en veps eller bie og kan få en allergisk reaksjon. 

Dette bør du gjøre ved insektstikk:

  • Er det mange stikk? Inspiser hunden godt.
  • Følg med på hundens allmennstiltand – er den trøtt og er slimhinnene bleke? Kontakt veterinæren hvis du tror hunden din blir dårlig.
  • Hold hunden under oppsikt den nærmeste timen – uansett tilstand.

Pass opp for varmen

Varmen kan tære på retrieverne våre og her får du noen gode tips:

  • Ta alltid med deg nok vann – selv på kortere lufteturer.
  • Hold temperaturen nede ved for eksempel å bruke kjøledekken/vest.
  • Kjøl ned pelsen med kaldt vann før og etter turen.
  • Legg gjerne turen til tider hvor det ikke er så varmt og unngå å gå på asfalten dersom den er glohet. Slik unngår du at potene får brannskade.

Les også: Ta vare på potene i sommervarmen