Beskytt hunden din mot flåtten

Våren er her og flåtten har våknet til liv. Gjennom å visitere hunden og katten din og bruke flåttmiddel minimerer du risken for at hunden din får flåttborne sykdommer.

Vår vanligste flått, Ixodes ricinus, lever normalt i cirka tre år. Under denne livstiden går den gjennom fire stadier. Når du ser flåtten i ulike størrelser og farger ute i naturen er dette noe som styres av sort, kjønn og hvorvidt den er voksen eller ikke.

Flåtten er aktiv så fort temperaturen stiger opp mot 4-5 plussgrader. Normalt finns den i perioden april til november, men ved milde vintre kan du faktisk finne aktive flått i naturen. Det er altså ikke kun under de varmeste sommermånedene vi behøver å frykte det smittespredende edderkoppdyret.

Liker fukt og rådyr

Flåtten er vanligst på Sørlandet, men sprer seg også langs kysten på Vestlandet, helt opp til Trøndelag. Den finnes på begge sider av Oslofjorden og kan også spre seg til indre deler av Østlandet.

Flåtten trives best i fuktige miljøer og der det finnes mange vertsdyr. De vanligste vertsdyrene er harer, hjort, elg og rådyr, men man kan finne flåtten på alt fra fugler til mennesker.

Hunnen befruktes av en hanne samtidig som hun suger sitt siste måltid med blod fra et vertsdyr. Når hun har spist klart, faller hun ned på bakken og legger tusenvis av egg før hun dør.

Sprer sykdommer

Sykdommene som flåtten sprer er blant annet borreliose og anaplasmose (tidligere kalt erlichiose). De fleste av dyrene som blir smittet blir helt friske etter en antibiotika-kur, men en del kan utvikle kroniske symptomer.

Det finnes også en flåttart som kalles for ”den brune hundeflåtten”. Den følger med hunder som importeres fra sydligere land, og selv om den egentlig ikke trives i vårt kaldere klima kan de forøke seg innendørs hvis de får optimale forhold. Normalt bruker de hunder som vertsdyr, men kan også angripe mennesker.

Visiter hunden/katten

For å beskytte hunden og katten din mot flått kan du bruke såkalte ”spot-on”- middel som du drypper i nakken på dyret. Frontline kan brukes til både hund og katt, mens Exspot skal bare brukes på hund.

Et annet alternativ til hunder er å bruke flåtthalsbåndet Scalibor. Da får hunden en beskyttelse som gjør at flåtten helst ikke vil bli værende i pelsen, men heller hopper av.

Husk at det uansett er viktig å visitere hunden og katten din etter turer i flåttrike områder, og ta bort eventuelle flått så fort som mulig. Flåttmiddlene kan du kjøpe på apoteket med resept fra din veterinær.

Rengjøring av ører

Se vår film om hvordan du kan rengjøre ørene til din hund.
Les mer

Gi hunden din massasje

Mistenker du att din hund er rammet av stivhet og andre muskelrelaterte problemer?
Les mer

Pusse tennene til hunden

Hvordan pusser jeg tennene til hunden min?
Les mer

Slik klipper du hundens klør

Denne filmen viser deg hvordan du klipper hundens klør.
Les mer

Liker? 1 av 1 likte , 5 i rangeringer