Mange hundeeiere tror feilaktig at ormebitt er ufarlig for hunder. I de mildeste tilfellene blir hunden bare opphovnet på bittstedet, men i de middels alvorlige tilfellene oppstår det skader på kroppens organer. Hunden får lever- og nyreskade og ofte blodmangel, men alt dette går over med hvile og riktig medisinering.

I de mer alvorlige tilfellene får den kraftigere lever- og nyreskader. Blodlegemene ødelegges, og resultatet blir alvorlig blodmangel. Hvite blodlegemer lekker ut, og det oppstår store ødemer under buken, under brystet og i bena. Det er nødvendig med intensivbehandling, men til tross for det, overlever ikke alle hunder ormebittet.

Alle hunder kan bli dårlige av ormebitt

Det har stor betydning hvor bittet skjer. Det vanligste er at hunden blir bitt i nesen og leppene, og i blant skjer bittet i ett eller flere ben. Man vet aldri på forhånd hvilken hund som kommer til å bli dårlig, derfor skal man alltid ta utgangspunkt i at alle hunder kan bli dårlig av et ormebitt. En orm hogger byttet sitt og spruter inn gift i såret, og ormen doserer ulike doser ved ulike tilfeller. Iblant virker det som om det ikke kommer noen gift i det hele tatt, mens i andre tilfeller kommer en større dose.

Symptomer på at hunden har blitt bitt av orm

Ormegiften er en blanding av flere gifter eller enzymer. De påvirker blodet slik at blodlegemene blir ødelagt, og det dannes blodpropper. Ett av enzymene bryter ned vevet, frigjør egne substanser og virker som gift. Først merkes ikke ormebittet så mye på hunden, men etter en stund blir den trøtt og vil helst ligge. Etter en stund hovner den opp i kroppsdelen der den ble bitt. Hvis bittet er i nesen eller leppene, hovner ansiktet svært kraftig opp og når et høydepunkt etter ett til to døgn.

Farligst å bli bitt i labben

Leppene kan bli et par centimeter tykke, og hevelsen kan gå nedover på halsen. Hvis ormebittet skjer i en pote, hovner den opp og hevelsen sprer seg oppover benet. De fleste tror at de bittene som skjer i lepper og nese er de farligste, fordi de tror at hevelsen vil tette til luftveiene. Slik er det ikke, heldigvis. Til tross for at de fleste hunder blir bitt i nesen, er det de som blir bitt i benet, som oftest dør.

Hold hunden stille

Det er fordi blodet pumpes rundt med hjelp av hjertet. Men i kroppen finnes også en annen type av sirkulasjon som man ikke snakker så mye om, nemlig lymfesirkulasjonen. Sirkulasjonen i lymfesystemet besørges i stor grad av musklenes sammentrekninger. Ormegiften i benet bryter ned vevet slik at giften lett kan suges opp. Lymfesystemet sprer deretter giften. Hvis hunden i tillegg går på benet og gjentatte ganger bøyer og strekker på det, spres giften enda mer effektivt.

Tidligere anbefalte man folk som ferdet i ormrike områder å ha med prednisolontabletter (kortisontabletter). Nyere forskningsresultater fra flere land viser at prednisolon ikke har noen dokumentert effekt. I en undersøkelse ble det påvist økt dødelighet som følge av kortisonlignende preparater (f.eks. prednisolon). Hunden vil også kunne utsettes for mer bevegelse som fører til at giften sprer seg raskere i kroppen. Bruk av slike tabletter kan gi en falsk trygghetsfølelse.

Om hunden din blir bitt av orm, skal du gjøre følgende:

  • Stabiliser hunden og hold den i ro
  • Oppsøk veterinær så raskt som mulig