Det er ikke alltid lett å vite om hunden har fått i seg glykol hvis det har vært noe søl, og du ikke har fått det med deg. Det kan også være vanskelig å stille diagnosen på et tidlig tidspunkt, ettersom symptomene ligner på andre nyreskader. Blod- og urinprøver kan likevel gi et svar.

Symptomene på glykolforgiftning

De første tegnene på forgiftning viser seg fra 30 minutter til 12 timer etter at hunden har fått i seg glykolen, og dette ved at hunden blir tørst. Videre er det typisk at den urinerer mye, blir vinglete og kaster opp. Noen hundeiere beskriver det med at hunden virker beruset.

Etter 12 timer kan det virke som om faren er over, men ettersom de giftige komponentene i glykolen brytes ned på ulike måter, kommer neste runde med symptomer etter omtrent 24 timer. Da vil nyrene slutte å fungere, og hunden vil som regel slutte å urinere og kaste opp. Fra dette stadiet er det ordentlig kritisk, og den blir den dårligere og dårligere.

Når bør du kontakte veterinæren?

Hvis du mistenker at hunden din har fått i seg glykol må du ta den med til veterinæren umiddelbart. Hos veterinæren får hunden et middel slik at den kaster opp. Deretter trenger den intravenøs behandling. Ta med en urinprøve dersom det har gått mer enn 6 timer fra hunden ble forgiftet.