Glykol er livsfarlig for hunder

Glykol finnes i blant annet frostvæsken man har i biler og båter, og den er svært giftig for hunder. Den trenger ikke å få i seg store mengder med glykol før den blir dårlig. Her får du noen tips på hva du skal gjøre hvis hunden din har fått i seg glykol. 

Hunder drikker gjerne søt glykol eller slikker i seg snø der hvor vesken er sølt ut. Det kan være vanskelig å vite om hunden har fått det i seg, og diagnosen kan også være vanskelig å stille på et tidlig tidspunkt, ettersom symptomene ligner på andre nyreskader. Blod- og urinprøver kan likevel gi et svar.

Hunden blir tørst

De første tegnene på forgiftning viser seg fra 30 minutter til 12 timer etter at hunden har fått i seg glykolen. Hvis hunden har svelget en stor mengde glykol, kan den dø raskt. Om ikke, så er symptomene kraftig tørste, den urinerer mye, blir vinglete og kaster opp. I blant beskriver hundeeiere det som at hunden virker beruset.

Etter tolv timer kan det virke som om faren er over, men ettersom de giftige komponentene i glykolen brytes ned på ulike måter kommer neste runde med symptomer etter ca 24 timer. Da slutter nyrene å fungere. Hunden slutter å urinere, den kaster opp og blir dårligere og dårligere.

Hvis du mistenker at hunden din har fått i seg glykol, må du ta den med til veterinæren umiddelbart. Hos veterinæren får hunden, om det ikke har gått for lang tid, et middel slik at den kaster opp. Deretter trenger den intravenøs behandling.

Hvis du mistenker at hunden din har fått i seg glykol skal du gjøre følgende:

  • Kontakt veterinæren umiddelbart
  • Ta med en urinprøve dersom det har gått mer enn 6 timer fra hunden ble forgiftet
Innbilt drektighet

Man regner med at 40 % av alle tisper rammes av innbilt drektighet.
Les mer

Nesemidd hos hund

Hvilken som helst hund kan rammes av nesemidd.
Les mer

Vannhale på hund

Vannhale kan oppstå på hunder som har blitt kalde.
Les mer

Oppkast og diaré

Mage- og tarmsykdommer forekommer ofte hos hundene våre.
Les mer

Liker? 1 av 1 likte , 5 i rangeringer