Vi mennesker beskytter oss etter beste evne med luer, vanter og varme sko. Hunder har bare pelsen og labbene sine. Derfor må vi hjelpe hundene når kulden blir for sterk og snøen for dyp. Enkelte raser takler av selvsagte grunner kulden bedre. Størrelse og pelsmengde er faktorer som spiller inn. Hundens fettlag hjelper også til med å holde kulden borte.

Kulde tar energi

Hunder som ”jobber”, for eksempel jakthunder og trekkhunder, behøver mer energi for å arbeide vinterstid. Her kan et fòr for aktive hunder være et alternativ i stedet for å øke mengde. Tenk på at fòrbytte skal skje gradvis slik at hundens mage rekker å bli vant med det nye fòret. Snakk med de ansatte der du kjøper fòr, de skal kunne besvare spørsmål om dette.

En mager hund fryser nok litt mer enn en som er lubben. Det er ikke dermed sagt at du skal fòre opp hunden med tanke på vinterkulden.

Risiko for forfrysningsskader

Frostskader kan ramme hunder på samme måte som mennesker. Ustikkende kroppsdeler som ører, haletipp og på hannhunder pungen, er mest utsatt for kulden. En hund som står bundet på utsiden av butikken mens den venter på eieren kan få urinveisinfeksjon.

Invester i dekken og reflekser

Et spesielt hundedekken kan være til god hjelp for hunden din, og kan kjøpes i velassorterte dyrebutikker. Det er viktig at det passer og dekkenet må ikke være for stort eller for lite. Du kan sikkert få hjelp til å prøve ut rett størrelse i butikken. I samme butikk kan du også kjøpe reflekser til hunden slik at den synes i vintermørket. Det finnes både halsbånd, koppel og dekken med reflekser.

Ta vare på labbene

Hundens poter klarer seg oftest bra. For deg som bor i tettsteder hvor det saltes på veiene er det viktig å vaske labbene skikkelig etter lufteturen, ellers kan potene sprekke opp og hunden vil få smerter. Om dette allikevel skulle skje kan man smøre med en fet salve som hjelper helingsprosessen. Er det så kaldt at det finnes en risiko for frostskader skal den bare ut for å lufte seg i korte perioder.

Vintermosjonere med fornuft

Når det gjelder mosjonering byr vinteren på muligheter for skiturer og snølek, og selvfølgelig skal hunden få være med på skituren. Husk bare på at når vi glir frem gjennom snøen kan det være vanskelig for hunden i den dype snøen. Å ha med hunden i slalåmbakken eller halfpipen er ingen god idé. Den kan springe i veien for deg eller andre og skade seg alvorlig.

Den faren finnes også om du tar med deg hunden på skøytetur, der risikoen for kuttskader oppstår. En skikkelig speilblank is medfører også en risiko for at hunden sklir og skader seg, og kanskje får strekkskader. Dersom dere går turer på sjøer finnes også drukningsfare for både deg og hunden, så vær forsiktig!

Fortsett å nyte vinteren men tenk på din firbeinte venn når naturen vender den kalde skulderen til!