Glem ikke bort din trofaste venn de siste årene! Bare fordi den ikke lenger orker å trene i lange økter på brukshundklubben eller henge med på fjellturen eller jakten, betyr det ikke at hunden vil ligge hjemme på sofaen og sove bort 22 av døgnets 24 timer.

En gammel hund blir lett passiv hvis ikke du som eier gjør den til en aktiv del av livet ditt. Risikoen for at hunden skal bli senil, øker også hvis den er passiv. En senil hund reagerer ofte langsomt, blir innadvendt og gjør rare ting som den aldri har gjort tidligere.

Gjør noe sammen

Det er mye dere kan gjøre sammen, til tross for at hunden ikke orker å gå så langt lenger. Ta med hunden når du drar hjem til venner eller bare skal ut på en kortere biltur. En eldre hund er ofte roligere og ikke vanskelig å ha med seg, og et avbrudd fra de vanlige rutinene hjemme kan være en stor belønning for hunden.

La hunden følge med deg til postkassen for å hente posten eller til søppeldunken når du går ut med søpla. Legg et kortere spor i skogen, eller vær ute og lek med hunden på plenen en stund i tillegg til de vanlige spaserturene. Gå gjerne tur på mykt underlag, for eksempel i skogen eller på jorder, men gå heller flere korte turer enn én veldig lang.

Tenk likevel på å ikke gjøre hunden gammel før tiden ved å korte ned på spaserturene eller redusere turtempoet for tidlig. Hold øye med hunden, og vær oppmerksom på de signalene hunden gir. Jo lenger hunden kan holde i gang muskler og ledd, desto bedre!

Syn og hørsel blir dårligere

Med alderen blir også syn og hørsel dårligere, akkurat som hos mennesker. Hvis hunden begynner å høre dårligere, kan du bruke kroppsspråk til å få hunden til å forstå hva du vil. Vær overtydelig og bli ikke sint for at hunden ikke forstår hva du sier. Det er en omstilling for hunden også. Hvis hunden begynner å se dårlig, bør du ikke ommøblere hjemme og ikke bytte turvei.

En gammel hund får ofte litt dårligere blodsirkulasjon og fryser dermed lettere. Da kan hunden behøve et dekken når dere går ut og et varmt, deilig teppe å ligge på når den skal sove.

En fet hund har det ikke bra

En hund som ikke er helt i toppform, har ofte behov for å føle seg trygg og vil helst ikke være alene. Skjem gjerne bort den eldre hunden med mange kosestunder og ekstra godbiter. Men tenk på hundens beste når du gir den ekstra mat og godbiter, for en fet hund har det ikke bra. Fedme forkorter hundens liv og den orker ikke like mye som den ville hvis den var tynn. Det er heller ikke bra for leddene hvis hunden er tykk.

Når hunden blir eldre, kan det være fornuftig å gå til en seniorkontroll hos veterinæren. Hvis hunden for eksempel skulle stivne til, bli tynnere, slutte å spise, være sultnere enn vanlig, bli matt i pelsen eller slapp, må du absolutt bestille time hos veterinæren for å utelukke sykdom og spare hunden for unødvendig lidelse.

En lykkelig slutt

At en gammel hund blir litt stiv og skranten, er ikke uvanlig. Men det er mye du som eier kan gjøre for å gi hunden et behagelig og lykkelig liv de siste årene. Hvis hunden for eksempel får vondt i leddene, finnes det i dag gode medisiner for å lindre smerte.

Det er også viktig at du som eier holder hunden i så bra kondisjon som mulig, og fremfor alt at den ikke får bli fet. For at hunden også skal være glad, trenger den å aktiviseres og ikke bli en passiv innredningsdetalj i hjemmet.

Vær oppmerksom på når hunden ikke lenger orker, når den ikke lenger vil og når den ikke lenger kan.