Analyse av hårstrå
Studien er utført av forskerne Per Jensen og Lina Roth. De ønsket å finne ut om langvarig stress hos eieren påvirker hunden. For å gjøre dette, analyserte de hårstrå fra både mennesker og hunder.
Når kroppen blir stresset, frigjør binyrene stresshormonet kortisol i blodet. Dette hormonet sirkulerer i kroppen, og en liten del av det samles i både menneskehår og hundens pels. Ved å analysere hårstråene og beregne veksthastigheten, fikk forskerne en oversikt over kortisolnivåene over tid.
I løpet av ett år samlet forskerne regelmessig inn hårprøver fra 58 hunder og deres eiere. Hundene var av rasene shetland sheepdog og border collie. I tillegg hadde hundene også på et spesielt halsbånd som registrerte all fysisk aktivitet i noen uker. Eierne fylte også ut omfattende spørreskjemaer om sitt og hundens liv.
Les også: 8,3 millioner svenske kroner til forskning for dyrenes beste
Sterkt bånd mellom hund og eier
Resultatene var overraskende: Hundene viste ingen betydelig økning i kortisolnivået som følge av faktorer som å være mye alene hjemme, bo sammen med andre dyr eller barn, eller høy fysisk aktivitet. Derimot hadde eierens langvarige stress en merkbar effekt på hundene.
I perioder hvor eieren var stresset, hadde både eieren og hunden høyere kortisolnivåer i blodet enn normalt. Dette viser at det er et sterkt bånd mellom oss og hundene våre, så sterkt at vår egen tilstand kan påvirke hunden. Forsker Per Jensen forteller at hvis du som hundeeier tror at hunden din blir påvirket av stressnivået ditt, finnes det en enkel løsning:
– Et enkelt triks er å leke med hunden din. Vår forskning har vist at så lite som fem minutters lek om dagen senker stressnivåene og forbedrer relasjonen mellom hund og eier.