– Jeg må dessverre si opp min forsikring på min hund. Hun forsvant under isen…, sa den triste stemmen i telefonen til Agrias kundesenter.

Sammenbitt og med tilbakeholden stemme beskriver den triste dyreeieren et forferdelig scenario.

Det var en vakker vårdag for noen år siden, slik de vi kan nyte akkurat nå, når Kari og hennes rottweiler Fia var ute på en langtur. De leker, løper og tuller litt om hverandre. Hunden er veldig lydig og kommer nesten alltid på innkalling. Bortsett fra akkurat denne gangen.

Satte avgårde over isen

Kari beskriver hvordan de gikk langs sjøen. Hvordan Fia holdt seg mesteparten ved hennes side, men løp litt frem og tilbake. Så fikk hun øye på noe utpå isen som hun begynte jakte. Fia, som sjelden viker fra matmors side satte avgårde over isen på jakt mot det hun hadde fått øye på – hva det nå var.

Kari skrek og ropte alt hun orket, men Fia sakket ikke ned farten. Siden så Kari hvordan hunden sprang nærmere det rennende vannet midt på sjøen. Hvordan isen gir etter. Og hvordan Fia forsvinner ned i det kalde vannet.

For Kari var det et forferdelig øyeblikk når hun – uten å kunne gjøre noe – ser hvordan hunden kjemper for å komme seg opp. Hvordan Fia fortvilet forsøker å få feste på kanten.

Hun roper og skriker, men til slutt forsvinner hunden ned i det kalde vanner. Og etter en stund er det bare den strie strømmen som kruser mot den glitrende våroverflaten. Hunden synes ikke mer. 

Sa opp forsikringen

Slik jeg har blitt fortalt hadde ikke Fia livsforsikring, det var ikke av den grunn Fias matmor kontaktet Agria. Hennes ærend var å si opp veterinærforsikringen ettersom den ikke trengtes lenger. Det å si opp forsikringen var hennes måte å forsøke forstå at hunden virkelig var borte og ikke kom til å komme tilbake igjen. En sørgelig historie om en hund som endte sitt liv på en ganske dramatisk måte. Trodde alle.

Dagen etter ringer dyreeieren tilbake til Agria. Man kan ikke unngå å høre at noe fantastisk har skjedd. Kari sprudler. Hun ønsker å ha tilbake Fias forsikring. Hun var hos veterinæren – svak, men levende.

Kari bor i et mindre tettstrøk i den i den nordlige delen av Norge. Ryktet om at hennes hund hadde forsvunnet på en dramatisk måte hadde spredd seg raskt. Og heldig var det.

Når Kari hadde pratet ferdig med oss hadde telefonen ringt. Det var noen som bodde lengre nede langs sjøen som hadde funnet Fia – da tilsynelatende livløs. Kari kjente de ikke, men de hadde fortalt at de hadde funnet en hund på deres strand til noen som kjente til den dramatiske hendelsen om Fia og Kari.

Det var et par år siden min kollega fortalte meg denne historien. Kanskje husker jeg noen detaljer feil, men det viktigste er med. En forferdelig historie som hadde en fantastisk slutt. En slutt som ganske mange hundeeiere skulle ønske for egen del.

100 hunder drukner hvert år

Selv om det er langt fra vanlig drukner bortimot 100 hunder hvert år. Mange av dem ved at de går gjennom isen. Sånn er det på denne tiden av året, når isene er svakere er risikoen større.

– Det kan være vanskelig å redde en hund som går gjennom isen. Hvis isen ikke holder for en hund så holder den heller ikke for et menneske. Og det er nesten umulig for en hund å komme seg opp ved hjelp av et halsbånd eller et tau, mener Lotta Möller som er veterinær hos Agria Dyreforsikring.

En hund som reddes opp av isen kan være i sjokktilstand på grunn av kraftig nedkjøling.

– En nedkjølt hund i sjokk har lavt blodtrykk, sammentrukne blodkar og nedsatt oksygentilførsel. Veterinæren gir den understøttende behandling i form av oksygen, drypp og langsom oppvarming i romtemperatur, forteller Lotta videre.

Skal du ut og gå tur med hunden på plasser der det er en risiko for at hunden kan falle i vannet – sett på hunden en flytevest. Den hjelper deg ikke med å få hunden opp av vannet, men gir deg ytterligere med tid. Tenk også på at det er båndtvang fra og med april. Da får ikke hunden løpe løs i skog og mark uten at du har kontroll.