Ferdinand har hatt en tøff start på livet. Hans adferd og helsetilstand kan tyde på mishandling og manglende ernæring. Han var en liten avmagret gutt som var redd sin egen skygge.  

Da han kom i fosterhjem var hele verden skummel. Bare en skygge fikk han til å miste kontrollen over blæra i redselen. Han hadde mange uhell den første tiden. Fremdeles kan han ha uhell på en «dårlig» dag. Tillitsbygging og sosialisering har vært ekstremt viktig.

Krevende hverdag

Det har vært en lang og tidkrevende prosess med mye jobbing både for Ferdinand og matmor Marielle Andersson. Det å ha en hund med så mye bagasje, en hund med spesialbehov, gjør at Marielle hele tiden må prøve å være et steg foran, og at hverdagen må tilpasses mest mulig for han. Ferdinand er hovedfokuset i husholdningen.

Skjer det endringer i hverdagen, medfører dette tilbakesteg for hans progresjon, og mye av læringen må begynne forfra igjen. Frykt er noe som alltid kommer til å ligge i han, han er en flukthund som aldri har gjort utfall mot noen.

Har kommet langt  

Ferdinand er en snill og hengiven gutt for de som kjenner han. Han ligger helst i sofaen eller i sengen om nettene, så han kan komme så tett innpå matmor som mulig. Han er veldig kontaktsøkende og søker trygghet i de rundt seg. Han får mye støtte fra katten Oliver (11 ½ år) som har tatt godt imot Ferdinand.

-      Ferdinand har kommet langt på disse to årene vi har hatt sammen. Han er blitt mye tryggere ute, har noe lettere for å tilvenne seg nye mennesker, spesielt innendørs og er du først tatt inn i varmen gir han deg ubetinget kjærlighet, sier Marielle.

De har fremdeles en lang vei å gå. Ute kan fremdeles lyder, mennesker og gjenstander være skummelt, så tålmodighet og positive forsterkninger er en viktig del av hverdagen. Ferdinand kommer nok alltid til å være selektiv i forhold til hvilke mennesker han tar kontakt med, men Marielle har stor tro på at med alderen kan han komme enda lengre enn det han er kommet pr. i dag.

-      Han elsker andre hunder både store og små. Det beste han vet er å kunne løpe fritt og strekke ut kroppen skikkelig, herje med bestekameraten Kazan og være ute i naturen, sier Marielle.  

-      Det er fantastisk å se utviklingen fra å være en livredd liten gutt, til den livsglade gutten han er i dag. Underveis var jeg redd for at han aldri skulle komme dit, så det gjør meg varm om hjerte hver gang jeg ser ham løpe rundt lykkelig og glad og bare nyter livet, avslutter hun.