Planlegg godt
For å kunne gi dyret sitt et langt, sunt og godt liv, må eierne ha en plan for både engangskostnadene ved anskaffelse av dyret og de løpende kostnadene. Ifølge undersøkelsen* oppgir syv av ti hunde- og katteeiere at de ble mest overrasket over kostnadene for dyrehelsetjenester.
– Ta deg god tid når du skal skaffe deg et dyr, og velg blant raser som er kjent for å være sunne og friske. Sett deg inn i hvilke typer plager som er vanligst, og hvordan du som dyreeier kan forebygge disse eller oppdage tidlig om noe er galt, råder Camilla Stenseng, administrerende direktør i Agria.
Les også: Disse kostnadspostene bør du ha med på hundebudsjettet.
Lurt med forsikring
Premienivået på dyreforsikring henger tett sammen med kostnader for dyrehelsetjenester. 33 prosent av hundeeierne og 19 prosent av katteeierne svarte at de ble overrasket over kostnaden for dyreforsikringer.
Veterinærbesøk kan fort bli dyrt, spesielt dersom dyret må legges inn, opereres eller undersøkes med avansert utstyr. Besøk på kvelder, helger eller helligdager kan ofte innebære en høyere kostnad. En god dyreforsikring dekker ofte store deler av kostnadene i forbindelse med sykdom eller skade.
– Agria tilbyr digital veterinærtjeneste inkludert i forsikringen, noe som kan spare deg for både tid, penger og bekymringer. Noen ganger kan råd om hva du kan gjøre selv være tilstrekkelig, mens andre ganger kan du få bekreftet om du trygt kan vente med å reise til veterinæren til dagtid dagen etter, eller om det er lurt å dra med en gang, forteller Stenseng.
Sparetips for dyreeiere
- Puss tennene på hunden- eller katten med tilpasset tannkrem hver dag for å unngå tannstein og andre tann- og munnhuleproblemer som kan bli dyrt hos veterinær. Dette er spesielt viktig på små hunder og andre som får tannstein raskt.
- Benytt deg av digital veterinærrådgivning dersom du er i tvil om du må besøke veterinæren med en gang eller om du kan se an eller gjøre noe for å hjelpe dyret selv. Ofte har du tilgang til en slik tjeneste uten ekstra kostnad dersom dyret ditt er forsikret.
- Det lønner seg å kjøpe store sekker med fôr. Dersom du har et dyr som ikke spiser opp en stor sekk raskt, kan du høre med andre dyreeiere som bruker samme fôr om dere kan kjøpe sammen.
- Del opp store mengder fôr i flere lufttette bokser slik at det holder seg ferskt. Husk å sjekke at fôret har lang holdbarhetsdato når du kjøper det. Lukt på fôret før du gir det til dyret ditt.
- Mange utsalgssteder har fordelskort som gir deg én fôrsekk gratis når du har kjøpt et visst antall.
- Det er mye bra dyreutstyr å få kjøpt brukt til en billig penge. Husk å selge det du ikke bruker.
- Lag hunde- og katteseng selv. Få inspirasjon og fremgangsmåter på for eksempel YouTube.
- Det er ulik prisklasse på sand, perler og strø som kan brukes i kattedoen. For eksempel kan flisstrø, som du får kjøpt rimelig i store sekker, brukes i spesielle kattedoer som har rist i bunnen.
- Gå på kurs slik at du kan ta pelsstellet selv, om du har en hund som må klippes/trimmes.
- Tren på gode rutiner rundt kloklipp slik at du kan gjøre dette hjemme selv. Dersom du ikke vil gjøre dette selv, undersøk i ulike dyrebutikker og veterinærklinikker da det er store prisforskjeller.
- Hvis det lar seg gjøre, avtal med et familiemedlem eller en venn dersom du trenger dyrepass i stedet for å bruke kennel/kattepensjonat når du skal reise bort.
- En god forsikring gir deg økonomisk trygghet dersom dyret ditt blir sykt eller skadet.
*Undersøkelsen ble utført av Xtreme på oppdrag fra Agria i desember 2024. 611 norske hunde- og katteeiere bidro med svar.