Veps- og biestikk

Ett stikk fra en veps eller bie gir nesten aldri noen alvorlige reaksjoner, selv om en del hunder klager høylytt etter ett stikk. Det pleier å gi seg uten noen form for behandling.

Men noen hunder er veldig sensitive for veps- og biestikk og kan få en allergisk reaksjon pga stikket. Dette er likevel veldig sjeldent. Stikk fra veps i munn eller hals kan i noen tilfeller være livstruende.

Hunder blir ofte stukket i ansiktet eller munnen etter å ha vært for nysgjerrige. Dette kan føre til hevelse i luftveiene, noe som gjør det vanskelig å puste.

Gjør dette

Et "normalt" stikk behøver vanligvis ikke behandling, men hvis du ser at brodden sitter igjen, prøv å fjerne den. Noen ganger kan avkjøling, for eksempel via en ispose i et håndkle, lindre den verste smerten og hevelsen.

Hvis hunden din blir stukket flere ganger eller i halsen så hold den under nøye observasjon og kontakt veterinær umiddelbart hvis den blir preget.

Noen ganger kan det være vanskelig å skille et insektstikk fra et slangebitt. Kontakt derfor veterinær om råd hvis du mistenker at det kan innebære et slangebitt ettersom det alltid må behandles.

Knottbitt

Symptomer

Hunder som blir bitt av knott kan vise varierende symptomer. Ved lette til middels angrep får hunden små røde prikker og hevelse i huden. Disse bittene kan klø intenst. De som blir hardt angrepet eller er sensitiv mot denne type bitt, kan få et anafylaktisk sjokk. I de tilfellene må man oppsøke veterinær umiddelbart.

Behandling

Som behandling for å dempe kløen og hudinfeksjonene brukes ofte en kortisonkrem lokalt. Noen ganger er generell behandling nødvendig. Dyr som blir veldig dårlige kan trenge innleggelse på veterinærklinikken.

Forebygg

Det beste er selvsagt å holde hunden innendørs de tidene på døgnet når knotten er mest aktiv, det vil si tidlig morgen og seint på kvelden. Noen opplever at knottangrepene er mindre om utsatte hudpartier på dyret smøres inn med en type matolje før man beveger seg utendørs. Det finnes også insektmiddel man kan kjøpe for bruk på hund.

Om hunden din får ett insektstikk eller bitt, gjør som følger:

  • Inspiser hunden.
  • Dreier det seg om ett stikk, noen eller utrolig mange stikk?
  • Er hundens almenntilstand dårlig?
  • Er den trøtt eller bleik?
  • Hold hunden under oppsyn den kommende timen
  • Kontakt veterinær om hunden blir dårlig.