Akkurat som når du selv begynner med løpetrening er det viktig å ta treningen steg for steg. Ikke gå ut for hardt og tilpass økten til både deg og hunden din. Ta også hensyn til værforholdene, hundens alder, størrelse, rase og eventuelle sykdommer så kommer løpingen fort til å bli en favorittaktivitet for dere begge.

Komme i gang

Gå ut forsiktig med løpingen, begynn med kort jogging og test hunden din. Du kan for eksempel ta med hunden på oppvarmingen, en kort og lett økt for deretter å analysere hvordan det gikk. Bruk sunn fornuft og utvid øktene alt ettersom hvordan hunden tilpasser seg. Ta alltid hensyn til hvordan hunden føler seg før, under og etter løpingen.

- Vi begynte å løpe svært korte økter, hvor vi byttet mellom løpe- og gangfart, forteller Emma som løper hver uke med hunden City.

Føles det vanskelig å få hunden til å løpe ved siden av deg, er det lurt å trene på det først. Begynn med kontaktøvelser på turen, belønn når hunden går ved siden av deg og tar kontakt. Øv litt i løpet av hver tur så vil dere snart få inn teknikken og være i stand til å løpe side om side.

Emma og City roer ned etter løpeturen.

Tilpasse treningen

Det viktigste er at du lytter til hunden din. Bremser hunden for eksempel ned eller stopper helt, betyr det at den er sliten og trenger hvile. Ro da ned og gå når hunden din sier ifra og prøv en kortere runde neste gang. Etter hvert vil hunden bli vant til lengre turer, men vær tålmodig og ikke stress frem noe. Jo mer du tilpasser treningen til hunden din jo morsommere kommer dere til å ha det.

- Nå kan City holde tritt på alle typer økter og hun elsker det, sier Emma.

Ta hensyn

De fleste hunder er i stand til å følge med på en vanlig joggerunde, men ta hensyn til hundens alder, størrelse, rase og eventuelle sykdommer. En valp bør ikke trene, og må derfor vente med å ble med sine eiere på joggetur. En gammel eller syk hund bør få sin fysiske status sjekket ut før den kan bli med. Viktig å huske på når det kommer til hvilken som helst hund er å gå rolig og forsiktig frem i treningsøktene. En hund med dårlig kondisjon bør tas med ekstra stor forsiktighet.

Utstyr

Svært lite utstyr er nødvendig for å kunne ta med hunden på løpeturen. Alt som trengs er en sele / halsbånd og bånd. Selen er det mest skånsomme alternativet hvis hunden trekker i båndet, velg en som er behagelig og ikke gnager, spør i din lokale dyrebutikk for å få hjelp. Bruk ditt vanlige bånd eller en løpeline hvis du vil at hunden skal være i stand til å løpe fritt. Reflekser på både hund og eier er veldig viktig slik at dere er godt synlig!

 

Gå ut og ha det gøy!

Å løpe i skogen synes både Emma og City er gøy.

Husk:

  • Bruk sunn fornuft
  • Belønne
  • Ikke gå ut for hardt
  • Ha refleks på både deg selv og hunden din
  • Vær forsiktig i for varme eller kalde temperaturer