En hund er ett flokkdyr og i flokken er det du som skal bestemme for at forholdet mellom deg og hunden skal fungere i lengden. Det betyr likevel ikke at du må være en ledertype som bestemmer hvert eneste skritt hunden tar. Hunden vil ha trygghet, den vil vite hva den får lov og hva den ikke for lov til å gjøre.

Å være konsekvent er alltid viktig og en del hunder trenger en fast hånd som tydelig sier hva som er tillatt, men man kommer alltid lengst med positiv trening. I bunn og grunn bygger all lederskap på at hunden respekterer deg og at du gir hunden tydelige signaler.

Stimulanse

Hunden vil at lederen gir den oppgaver, det er dessuten alltid lederen som skal bestemme når aktiviteten skal starte og slutte. Vanlig enkel hjernetrim som å lete etter godbiter eller lære seg triks eller lydighetstrening er utmerkede eksempler på oppgaver som hunden kan gjøre for å ha det bra og respektere deg som leder. Disse øvelsene kan dessuten forhindre hunden i å finne på egne ting å gjøre, som å tygge på sko eller fundere på hvordan man lettest kan få ut fyllstoffet i en sofa.

En annen meget bra lederskapsøvelse er at du når du setter ned matskålen ber hunden om å vente på ”vær så god” før den får begynne å spise.

Overdriv ikke lederskapet

Ett avslappet lederskap er det beste for både deg og din hund. Det vil si, dere skal leve i harmoni med hverandre i hverdagen og hunden skal kunne bevege seg fritt uten alltid å måtte vente på en kommando. Du behøver ikke overdrive lederskapet ved å alltid kreve at hunden skal gå ett steg bak deg eller at du alltid skal spise middag før hunden. En hund som kan respektere ett enkelt ”nei” og får lære seg hva som er rett og galt, har ingen behov for å opponere overfor deg eller klatre i rang.

Du trenger ikke trykke en hund ned i bakken for å bevise at du er lederen, det skaper oftest kun en motstand ovenfor deg i stedet for tillit. Gjør ikke lederskap mer komplisert enn det virkelig er. En hund som får nok med stimuli og mosjon og som respekterer sin eier, er en lykkelig hund.