Hege Tidemandsen er en av Norges fremste innen sprang. Hun kjenner til viktigheten av sunne og sterke brukshester, riktig trening og restitusjon samt hvordan rytterens balanse påvirker hestens prestasjon. 

Hvordan bør underlaget være, og hva bør man spesielt ta hensyn til?

– Underlaget skal være jevnt, sklifritt og uten steiner. På ridebanen eller i ridehuset skal underlaget ha hold samtidig som det gir feste og støtte. Det skal være tilpasset formålet med ridningen, sier Tidemandsen.

Hvordan kan man tilpasse treningen til underlaget?

– Det er viktig å veksle mellom flere typer underlag i løpet av uken, og ekstra bra er det hvis du klarer å bruke flere typer underlag under samme treningsøkt. Et eksempel på dette er å skritte ned hesten på asfalt- eller grusvei etter en dressurøkt på ridebanen.

Les også: Slik lager du en Agria Naturbane!

Er alle underlag bra for å få riktig mengde og god nok intensitet på treningen?

– Ja, både harde, dype og mykere underlag er styrkende og oppbyggende så lenge mengde, intensitet, balanse og tempo er riktig. Få hjelp av trenere som kjenner hesten din og vet hvor den befinner seg alders-, eksteriør- og treningsmessig til å legge opp treningen. Slik får du det beste resultatet.

Hvilke underlag bør man unngå å ri på?

– Unngå å ri på underlag som kan være farlige for hesten. På ujevne underlag kan hesten lett vrikke bena. Unngå også glatte underlag der hesten kan få en strekk eller må spenne seg for å holde balansen. Steinete underlag er heller ikke særlig bra – det er fort gjort å trå skjevt.

Hvordan bidrar de ulike underlagene til at hestene blir mer holdbare?

– Underlagene utvikles hele tiden til det bedre, men samtidig blir ting stadig mer elitefokusert. Underlagene bidrar til at hestene presterer best mulig, men det finnes ingen underlag som er lagd for å bli ridd på seks dager i uken hvis man skal tenke sunne brukshester. Prøv å trene mest mulig variert og tilpass underlaget etter treningen og formålet med den, avslutter Tidemandsen.