Så lenge du har fått en godkjenning fra skogs- eller tomteeier har du et perfekt utgangspunkt for å lage en naturbane. 

Visste du at ved å bytte ut et par av øktene i ridehallen eller på ridebanen med trening på en naturbane vil hjelpe deg å få en selvbærende, løsgjort og samarbeidsvillig hest? Å trene hesten på et variert underlag med ulike øvelser er en av metodene for å forebygge halthet.

Naturbane steg for steg

  1. Tenk på lokasjon – Legg naturbanen til et sted med tilstrekkelig flatt underlag og pass på å drenere grunnen godt.
  2. Tilrettelegg for ridning– Etter å ha funnet et passende område og fått tillatelse fra skogs- eller tomteeier kan du fjerne steiner og grove røtter på området.
  3. Legg et bra underlag – Fyll på med for eksempel bark og sagflis, og tilrettelegg med naturelementer. Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan du kan bruke naturen til å lage en morsom treningsarena, og her kommer noen forslag:

Tips til elementer i naturbanen:

  • Vendepunkter slik som et tre, en stein eller kanskje en kjegle eller hinderstøtte. Poenget er å ri nøyaktige løyper og lære seg å ri fra start til slutt.
  • Et flatere område der hestene kan jobbe med mindre nivåforskjeller: en eng, en grusbane eller et skogholt.
  • Cavaletti-bommer som kan ligge i lengre tid, slik at hestene lærer seg å stige over disse. Tilpass avstanden ut fra størrelsen og høyden til hesten. 
  • Bakker å klatre i – bruk gjerne trav og galopp oppover og skritt nedover.

Les mer om hvordan du kan forebygge halthet!

Fordeler med en naturbane

Naturbanen er et ypperlig supplement til den vanlige treningen, og gir deg mulighet til å trene hestens fremadbydning på en naturlig måte – samtidig som du får en løsgjort, sterk og lydig hest.

Vi anbefaler enten å starte eller avslutte rideøkten på en naturbane (for å skritte opp/ned før du går til ridebanen eller ridehallen). 

Se PDF: Slik lager du en naturbane

En lettvint variant

Hele filosofien bak Agria Naturbane handler om å bruke naturen i nærmiljøet av stallen til hesten din og finne gode muligheter for variert trening. Iblant kan det være nok å flytte på noen steiner og stokker, så har du en fin sti å ri på.

Vi minner om at området du skal bruke for å omrokere naturelementene bør alltid avklares med skogs- eller tomteeier. Du må gjerne ri på en grusvei etter å ha tatt noen runder på naturbanen da dette også gir variert trening.

Ri om vinteren

Er det bra for hesten å ri på hardt underlag? Ifølge vår samarbeidende veterinær Lars Moen bidrar dette til å styrke og bygge opp skjelettets støttevev, noe som er bra for å forebygge halthet. Derimot er det viktig å ta forholdsregler. 

Det aller viktigste å passe på er at underlaget er jevnt. I tillegg må hesten tilvennes de nye omgivelsene den skal skritte på. Hester som ikke er vant til hardere og stivere underlag kan nemlig få problemer ettersom de ikke får tilstrekkelig med støtdemping. 

– Hvis underlaget er frossent og ujevnt øker risikoen for feilsteg og rotasjoner om man ikke er forsiktig med hvor og hvordan man rir. Hvis det er glatt ute, bør man brodde hesten for å unngå at den spenner seg eller sklir. Særlige skader som følge av at hesten sklir og "går i spagaten" kan bli alvorlige og tar ofte lang tid å hele, sier Moen.

Alle rideklubber tilsluttet Norges Rytterforbund er velkomne til å søke om å lage eller oppgradere en naturbane. Totalt deler vi ut 120 000 kroner til totalt tre rideklubber. Her finner du noen enkle  søknadskriterier hos NRYF. Søknadsfrist: 1. september 2023.

Søk her!