Hårfelling er en naturlig del av hestens forberedelser for den varmere årstiden. Men en del hester føler seg dårlig under denne tiden, de blir slappe og uvillige til hardere trening. Også hester som har vært klipt under vinterhalvåret og som utseendemessig har kort pels vil komme inn i en røyteperiode.

Hester som er født og oppvokst i land som har et annet klima eller annerledes vinter/sommerperiode kan ha en annen tidsrytme for pelssetting og røyting. Det betyr at hester fra for eksempel Australia kan sette pels til sommeren i stedet for til vinteren.

Under røyteperioden bør du la hesten ta det litt roligere og hjelpe den til å felle pelsen fortere. La den gå uten dekken og børst den mer intensivt. Hvis været tillater det kan et oppfriskende bad med en passende sjampo hjelpe. Det stimulerer røytingen og gjør at hesten får tilbake sin arbeidsvilje raskere. Hesten kan eventuelt også trenge ekstra B-vitaminer i fôret.

Vær nøye med hygienen når det gjelder for eksempel striglebørster. Ha helst egne børster til hver hest ettersom hudproblemer som soppinfeksjoner og uhyre ellers spres lett.