Sår på øreflippen blør ofte mye, selv om skaden ikke er alvorlig. Derfor bør du undersøke øret for å se hvor stort såret er. Noen ganger kan det være vanskelig å få oversikt, du kan da forsiktig tørke av øret med saltvannsløsning for lettere å få oversikt. Kontakt din veterinær hvis såret er stort eller ikke slutter å blø, ettersom det da kanskje bør sys.

Blodøre

Et blodøre oppstår dersom det går hull på et blodkar inne i øreflippen. Denne skaden kan oppstå dersom katten klør mye på øret, rister kraftig på hodet eller slår øret hardt. Blodet vil da sive ut under huden og øret blir tykt og varmt. Et blodøre kan også dannes hvis din katt blir bitt i øret av et annet dyr.

Blodøre er vondt for katten, selv om ikke alle viser like tydelige tegn på smerte. Når blodet siver ut, vil det dannes et trykk mot huden og huden kan løsne fra underliggende vev.

Du bør derfor ta med katten din til veterinæren dersom den har blodøre, eller dersom den klør eller rister på hodet mer enn den pleier. 

Når den aktive blødningen har stoppet kan veterinæren tømme blodøret for å slippe opp dette trykket. Veterinæren vil også undersøke øret for å se etter infeksjoner, fremmedlegemer eller andre årsaker til at blodøret oppsto slik at denne eventuelt kan behandles for å slippe at tilstanden oppstår på nytt.

Øremidd

Øremidd er en parasittsykdom som kan bosette seg i kattens ører. Katter som har denne parasitten, vil klø seg kraftig og ofte på ørene. Ørene pleier også å fylles med et svartbrunt sekret.

Noen ganger kan man klare å se de små skabbdyrene med det blotte øyet, men som oftest trenger man et mikroskop for å kunne se dem tydelig. 

Denne parasitten er svært plagsom for katten. Det er derfor viktig at du oppsøker veterinæren dersom du mistenker at katten din har øremidd, slik at den kan behandles. Veterinæren vil rense ørene på katten for å få ut flest mulig og gi deg resept på et parasittmiddel som tar knekken på resten av midden.

Les også: Forstår du kattens signaler

Ørebetennelse

Otitt eller ørebetennelse er en relativt vanlig tilstand hos katt. Betennelsen viser seg ved at katten klør seg og rister på hodet. Ofte blir øret rødt og varmt og får en endret lukt. Det er ulike årsaker til at en ørebetennelse oppstår.

Betennelsen i seg selv er normalt ikke en alvorlig sykdom, men den skal alltid behandles av veterinær ettersom ørebetennelser er smertefulle. Det er også viktig at disse undersøkes slik at man kan finne underliggende årsak for å hindre at dette oppstår på nytt eller blir kronisk.

Hvis en ørebetennelse ikke behandles kan den spre seg til mellomøret eller det indre øret og gi alvorlige symptomer.

Døvhet

Døvhet kan oppstå ved langvarige ørebetennelser eller ved skader mot øret. Katter kan slik som oss også få dårligere hørsel med alderen, eller dersom de utsettes for høye lyder.

Det finnes også en form for arvelig døvhet blant hvite katter. Ca 80% av alle hvite katter med to blå øyne er døve. Hos hvite katter med annen øyefarge er ca 20% døve. Døvheten hos disse kattene skyldes en degenerasjon som starter den første leveuken. Disse kattene er derfor ikke født døve og døvheten vil derfor ikke alltid kunne oppdages før katten er rundt 3-4 uker gammel. Katter som er døve kun på ett øre vil ofte kompensere med det andre og det vil derfor være vanskeligere å oppdage.

Det er bra hvis du med jevne mellomrom undersøker ørene til katten din. Du vil da bli vant til hvordan ørene til din katt ser ut og hvordan de lukter. Da er det lettere å oppdage det når noe ikke er som det pleier.