Sår på øreflippen blør ofte mye, selv om skaden ikke er alvorlig. Derfor bør du tørke av øret med saltløsning for å se hvor stort såret er. Kontakt din veterinær hvis såret er stort eller ikke vil slutte å blø, ettersom det da kanskje må sys.

Blodøre

Et blodøre oppstår ofte på grunn av en eller annen form for infeksjon. Hvis det klør i kattens ører kan den riste på hodet og slå i øret så hardt at en blodpose dannes under huden. Iblant kan blodøre også dannes hvis din katt bli bitt.

Blodøre kan gjøre vondt på visse katter, mens andre ikke synes å bry seg om det. Det er likevel viktig å oppsøke veterinær ettersom det ellers kan forverres. Veterinæren din tømmer blodposen på veske for å få bukt med problemet.

Øremidd

Øremidd er en parasittsykdom som viser seg ved at katten din klør seg kraftig og ofte. Ørene pleier også å fylles med et svartbrunt sekret. Iblant kan du se de små skabbdyrene med det blotte øyet. Hvis øremidden sprer seg ned i øregangene kan katten få problemer med balansen. Derfor skal du la en veterinær behandle katten omgående.

Ørebetennelse

Otit, eller ørebetennelse som er den daglige benevningen, er en av de vanligste kattesykdommene. Betennelsen viser seg ved at katten klør seg og rister på hodet. Ofte blir øret rødt og rennende samt at det lukter vondt. Ørebetennelse kan komme som en følge av skabb eller allergi. Betennelsen i seg er ikke en alvorlig sykdom, men den skal alltid behandles av veterinær slik at den ikke blir kronisk, og for å uteslutte at den ikke kommer på grunn av noe spesielt. Hvis betennelsen ikke behandles i tide kan den også spre seg til mellomøret eller det indre øret, noe som er mye mer alvorlig.

Døvhet

Døvhet kan iblant ramme eldre katter. Det finnes også en form for arvelig døvhet blant hvite katter. Av alle hvite katter med blå øyne er over 80 prosent døve, og av de hvite kattene med gule øyne er det 20 prosent. Disse kattene blir ikke født døve, men på grunn av at deres høreorgan fortviner blir de døve først rundt to ukers alder.

Det er bra hvis du med jevne mellomrom undersøker ørene til katten din. Mer om hvordan du rengjør ørene kan du lese her.