Selv om kreft er vanligst hos eldre katter kan også yngre katter rammes og symptomene varierer. Vær oppmerksom hvis katten din går ned i vekt selv om den spiser normalt. Hvis du finner en kul på katten, gå til en veterinær. Det er bedre å ta det sikre før det usikre og sjekke kulen før den vokser seg større.

Agria Dyreforsikrings veterinær Lotta Möller forteller:

– Kuler kan være ufarlige, men katter får dessverre oftere ondartede tumorer i huden enn det hunder får.

En kreftsyk katt som får behandling kan leve videre, men hvor lenge er individuelt. Det kommer an på hvilken type kreft det dreier seg om og hvor lenge katten har vært syk.

Les også: Jursvulst hos katt

Operasjon er det vanligste

Det vanligste i dag er å operere bort kreftsvulsten. Gjør man dette tidlig nok, kan man være heldig å få fjernet tumoren før den har rukket å spre seg.

Kjemoterapi og cellegifter er andre behandlingsformer som kan brukes og disse kan også kombineres med en operasjon.

De bivirkningene mennesker pleier å få, for eksempel å miste håret, pleier ikke å ramme katter. Strålebehandling brukes for å krympe svulster. Metoden brukes blant annet i Storbritannia, men begynner å tas i bruk også i Norge og Sverige.

FeLV- og FIV- smittede er i risikosonen

FeLV og FIV er infeksjoner som svekker kattens immunforsvar. Dette gjør at katten lettere får andre sykdommer, som for eksempel kreft. Infeksjonene er uvanlige i Norge og Sverige.

Skal ikke lide

Det er krevende for eieren å ta hånd om en syk katt. Noen svulster er vanskeligere å behandle enn andre, derfor bør du spørre veterinæren din om hvilken løsning som er best for din katt. Det finnes veterinærer som er spesialister på kreft.

Ved valg av behandling bør det tas hensyn til det individuelle dyret, som alder, type av kreft og prognose, samt eventuelle andre sykdommer. Har dyreeieren mulighet til å gjennomføre behandlingen både praktisk og økonomisk? Det finnes mange vurderinger å gjøre. Iblant er avliving det beste alternativet.