Begge sykdommene ligner hverandre da de begge svekker kattens immunforsvar. Infeksjoner som er ufarlige for en frisk katt kan være livstruende for en katt som er smittet av Fiv eller FeLv.

Agria Djurförsäkrings veterinær i Sverige Lotta Möller forklarer:

– En katt med Fiv eller FeLv har dessverre mye større risiko for å rammes av forskjellige typer infeksjonssykdommer og av kreft, enn hva en frisk katt har.

Feber og forstørrede lymfeknuter

De første symptomene på Fiv kan være at katten får høy feber og nedsatt appetitt, blir nedstemt og får forstørrede lymfeknuter. Senere symptomer på Fiv er gjentatte infeksjoner på grunn av nedsatt immunsystem. 

Symptomene på FeLv er vanskelige å oppdage i begynnelsen. Vanlige symptomer er vektnedgang, slapphet, forstørrede lymfeknuter, feber og diaré. En del katter utvikler også anemi. Infeksjoner sees ofte da kattens immunsystem er svekket. Diagnosen stilles oftest gjennom en blodprøve.

En katt som bærer på FeLv- viruset gjør vanligvis det i tre til fire år før den blir syk. Men katten kan smitte andre katter allerede før den selv viser noen symptomer.

Katte-aids smitter gjennom slagsmål

Fiv-viruset, også kalt katte-aids, er relativt uvanlig blant katter i Norge og Sverige. Det er et større problem i land med mange hjemløse katter. Viruset finnes i kattens spytt og i blodet, og sprer seg først og fremst til andre katter gjennom sår og bitt.

Flere hannkatter enn hunnkatter rammes, da disse oftere havner i slagsmål og på denne måten blir smittet og sprer smitten videre.

Les også: Derfor oppsøker vi veterinæren med pus

Får ikke være ute

Hvis katten din har fått FeLv, kan den fortsette å leve et normalt liv. Viruset finnes blant annet i kattens spytt, så den bør ikke dele mat- eller vannskål med andre katter.

– En Fiv-smittet katt må holdes innendørs. Selv om det finnes flere katter i husholdet er det ganske uvanlig at de biter hverandre og på denne måten overfører smitten, forklarer Möller.

Tøffere for kattunger

Hvis en hunnkatt rammes av Fiv under drektigheten overfører hun sykdommen til kattungene sine. Men hvis kattemora ble smittet tidligere blir som oftest kattungene ikke smittet. 

FeLv- viruset smitter som Fiv gjennom sår og bitt eller fra kattemora til kattungene under drektigheten/dieperioden. Sykdommen er livstruende, men en voksen katt med godt immunforsvar har gode sjanser til å kunne leve med denne. En kattunge som smittes har derimot større problemermed å klare sykdommen.

Det finnes ingen tegn til at mennesker eller andre dyr kan smittes av Fiv eller FeLv