Fakta og myter om kattens tenner

Det finnes mange myter om kattens tenner. Her presenterer vi noen av dem.

Myte: Tannløsningssykdommer forekommer ikke hos ville dyr.

Feil: Ville dyr kan også få tannløsningssykdommer og det kan da lede til døden. Et vilt dyr som ikke kan jage eller ta til seg føde vil sulte i hjel.

Myte: Katter får ikke hull i tennene (karies).

Feil: Katter kan akkurat som oss mennesker rammes av karies, men det er relativt uvanlig. Derimot kan katter ofte få andre problemer med hull i tennene, såkalt FORL – en prosess som gjør at tannen ”spises opp” fra roten.

Myte: Frakturerte tenner trenger ikke behandling.

Feil: En fraktur av en tann der pulpaen er åpen kan gjøre svært vondt. Bakterier kan forårsake infeksjoner i den skadede tannens rotspiss og man kan også få en spredning av bakterier via blodet til andre organer i kroppen.

Myte: Det er ufarlig for katter å få tennene klipt.

Feil: Å klippe hjørnetennene slik at pulpaen synes forårsaker stor smerte og akkurat som ved tannfrakturer kan det lede til infeksjoner.

Myte: Frakturerte tenner leges av seg selv.

Feil: Dette er en gammel myte der man har forvekslet tannfrakturer med langsom nedsliping av tennene der pulpaen suksessivt kan trekke seg tilbake. Ofte slites framtennene langsomt ned og da kan man se en brun prikk på tyggeoverflaten. Dette er tannben som dekker pulpaen. På en frakturert tann der pulpaen er død ser man den døde pulpaen som en svart prikk. En slik tann skal trekkes ut eller rotfylles. Ta kontakt med veterinæren for en vurdering hvis katten din har skadet en tann.

Myte: Man kan ikke børste tenner på katter.

Feil: De aller fleste katter kan lære seg å akseptere å børste tennene. Det er naturligvis enklere å begynne å venne dem når de er unge.

Myte: Maten har ikke betydelse for tannløsningssykdommer.

Feil: Selv om ville katter også kan rammes av tannløsningssykdommer vet man at maten har betydelse for hvor raskt sykdommen utvikles. Det er bedre å gi tørt fôr enn myk mat ettersom det da skjer en viss mekanisk rengjørelse av tennene når katten spiser.

Liker? 3 av 3 likte , 5 i rangeringer