Mindre stress for katten ved veterinærbesøk

Et besøk hos veterinær kan være stressende for både katt og eier. Her er noen idéer til ting du kan gjøre, for å gjøre besøket hos veterinæren lettere for deg og din katt.

Katten er et veldig territorialt dyr og forlater helst ikke sitt territorium. Når eieren setter katten i transportkassen, er katten derfor forberedt på det verste. Sett fra kattens synspunkt ender det sjeldent med en positiv opplevelse, når eieren kjører av sted med katten.

Håndtering

Allerede som kattunge er det en god idé å venne katten til å bli håndtert og tuklet med. På denne måten vil det ikke være en så stor barriere for katten når den skal undersøkes på klinikk. Se katten i munnen, ørene, på potene og bak, samtidig som du gir katten godbiter. Slik skaper du en positiv forbindelse mellom godbiter og det å bli håndtert og undersøkt. Det kan også være til hjelp for deg selv, at din katt er trygg med at du håndterer den.

Transportkassen

Tilvenning til transportkassen kan gjøre transporten lettere for katten. Hvis katten er trygg med den, vil den ikke føle seg helt utsatt på klinikken. Det er viktig å ha en transportkasse av god kvalitet, hvor det er lett å ta av toppen på kassen. På denne måten kan noe av undersøkelsen på klinikken foretas mens katten ligger i transportkassen og føler seg trygg. Det er ikke en god idé å låne transportkasse på klinikken, da denne lukter dyreklinikk og fremmede katter. Dette vil ikke katten føle seg trygg med.

Hvis du har en katt som allerede er utrygg ved transportkassen, er det lettere å gi den noen positive opplevelser med transportkassen og dermed skape trygghet. La kassen stå fremme og legg noen godbiter ved siden av og inne i kassen. Katten vil være nysgjerrig og undersøke kassen. Når katten av egen fri vilje går inn i kassen, kan du lukke døren og gå litt rundt med kassen samtidig som du gir katten godbiter. På denne måten skaper du en positiv forbindelse til transportkassen, og katten venner seg til å være lukket inne i den.

Hvis du har en katt som er utrygg med transportkassen, skal den nå lære å forbinde transportkassen med noe positivt. Når man skal forsøke å venne noe negativt til noe positivt, er det viktig å gå langsomt frem.

  1. Ta toppen av transportkassen og la bunnen stå fremme så katten har mulighet til å undersøke den.
  2. Legg godbiter rundt transportkassen ca. en halv meter fra transportkassen. På denne måten får katten en god opplevelse ved å spise godbiter, men ikke en dårlig opplevelse ved å komme for tett på transportkassen.
  3. Forsiktig legger du godbitene nærmere og nærmere transportkassen, til slutt også inne i bunnen av den.
  4. Når katten er trygg på å spise godbiter i bunnen av kassen kan du sette på toppen av transportkassen og fortsette med å legge godbiter i den.
  5. Når katten er trygg på å gå inn i transportkassen med toppen på, kan du begynne å lukke døren og bære rundt på katten mens du gir den godbiter.

Det kan variere fra katt til katt hvor lang tid denne tilvenningen vil ta. Det kommer an på hvor motivert katten er for godbitene, og hvor redd katten er for transportkassen.

De fleste katter vet godt hva som skal skje når transportkassen blir tatt frem, så når den kommer frem forsvinner katten. Det kan gjøre det lettere for deg og katten, hvis kassen alltid står fremme. På denne måten er den ikke et varsel om ubehagelige opplevelser, og mange katter vil bruke kassen til å sove i.

Duftspray og kosttilskudd

Du kan også bruke lukt til å signalisere trygghet for katten. Feliway er en duftspray som inneholder trygghetsskapende dufter. Det er de samme duftene katten avgir når den gnir seg opp etter møblene i hjemmet.

Hvis du sprayer transportkassen med Feliway ca. 15 minutter før katten skal transporteres, vil det skape en ekstra trygghet for katten. Duften fra sprayen varer i ca. 2 timer, så det vil også hjelpe med å gi katten litt trygghet på klinikken. Feliway vil kun ha en trygghetsskapende effekt, hvis katten allerede er forholdsvis trygg på transportkassen.

Når du kjører med katten i bilen, kan det være en god idé å dekke transportkassen med et teppe. Dette gjør kassen mer som en hule, i tillegg til at det er stressregulerende for katter å gjemme seg.

Et par timer før du skal til veterinæren med katten kan du gi den et kosttilskudd som heter Zylkene.  Dette nedsetter kattens frykt for transport og veterinæren. Det kan være lurt å kombinere Feliway og Zylkene, da det ene produkt har en trygghetsskapende effekt, og det andre nedsetter kattens frykt.

I venterommet

Hvis det er mye uro og støy i venterommet hos veterinæren kan du eventuelt la katten bli igjen i bilen frem til det er deres tur, siden støy kan stresse katten.

Hvis du sitter i venterommet er det en god idé å ha transportkassen over gulvhøyde. På denne måten føler ikke katten seg så utsatt, i tillegg til at det er stressregulerende for katten å sitte høyt oppe.

Ikke la hunder snuse på eller se på katten i transportkassen. Selv om din katt kanskje er vant til hunder, er det grenseoverskridende å ha en fremmed hund så tett på, og stressende for katten og ikke kunne komme seg vekk fra hunden.

Det er ikke sikkert at det er beroligende for katten at du stikker hånden din inn til den i kassen, eller sitter og kikker på den, men det kan hjelpe at du beroliger den med din stemme.

I konsultasjonsrommet

Når du kommer inn i konsultasjonsrommet kan du ta av toppen på transportkassen, og la det være opp til katten om den vil gå litt rundt, eller bli i sikkerhet i bunnen av kassen.

Hvis du hjelper til med å holde katten, kan du forsøke å holde den fast så forsiktig som mulig. Katter blir ofte stresset av å bli holdt fast.

Det er nok ikke mange katter som synes det er morsomt å dra til veterinæren, men dette kan muligens gjøre besøket mindre stressende for deg og katten din.

Liker? 1 av 1 likte , 5 i rangeringer