Julen er for mange en herlig, men stressende tid. Og midt i stresset er det mange katteeiere som glemmer seg. Kanskje stearinlyset står utsatt til eller juleblomsten er innenfor rekkevidde for en nysgjerrig snute? Her kan du lese om hva du bør være oppmerksom på, og hva du bør gjøre hvis uhellet skulle skje.

Trenger du å prate med en veterinær i julen? Som Agria-kunde kan du kontakte en veterinær hos FirstVet helt kostnadsfritt og få rådgivning. 

Stearinlys og fyr i peisen

Levende lys er ofte en del av kosen, men kan være en stor fare for både katter og mennesker. En viftende hale eller oppsøkende nese kan resultere i både svidde værhår og brannskader på katten. Ikke minst kan katten komme til å velte lyset, noe som raskt kan forårsake brann. Pass også på glød fra åpen peis. Dette kan gi brannskader på pels eller under poter.

Hold løken unna

Løk inneholder en gift som kan skade de røde blodcellene. Kontakt veterinær dersom katten din har fått i seg løk av noen form.

Giftige juleblomster

Mange av plantene vi kjøper inn til jul er både dekorative og stemningsfulle, men dessverre ofte giftige for kattene våre. Hvis katten viser symptomer på forgiftning, som typisk er sikling, oppkast og diaré, bør du umiddelbart kontakte veterinær.

Les også: Disse juleplantene er giftige

Gavebånd og juledekorasjon

Gavebånd, julelenker, glitter og annen pynt kan være forlokkende å leke med og smake på. Dette kan være problematisk hvis det setter seg fast i tarmene og forårsake forstoppelse. En forstoppelse kan i verste fall ende i en operasjon. Hold derfor et godt øye med katten din.

Pass på induksjonstoppen

Har du en katt som oppholder seg på kjøkkenbenken når du ikke er hjemme? Husk at katter, med sine varme poter, kan komme til å sette på en av platene på induksjonsplaten. Dette kan potensielt starte en brann om du har en kjele eller stekepanne stående. 

Det er selvfølgelig rom for å feire en tradisjonell og koselig jul som katteeier, men det er lurt å ta noen forholdsregler. På den måten får dere en mest mulig fredfull og bekymringsfri jul!