Katten kvesser klørne sine:

  • for å få bort gamle, slitte klodeler.
  • for å strekke på og øve på den inn- og utgående klomekanismen.
  • for å kvesse de nye klørne.
  • for å markere reviret sitt gjennom å utsondre feromoner fra de små kjertlene som sitter på frampotenes tredeputer, og gjennom dette markerer tingen de klorer på som sin eiendom.
  • for at katten føler seg utrygg, prøv å finne ut hvor denne usikkerheten kommer fra.

Løsninger

Dekk over den delen av møbelet katten klorer på med et teppe eller med folie. En sprayflaske er også et annet hjelpemiddel. Sterk peppersaus, for eksempel Tabasco, kan også smøres på der katten klorer, så lenge stoffet tåler det. I England finnes det selvklebende klorepapir å få kjøpt. Hør etter i en velsortert dyrebutikk om de importerer det.

Gjelder det utstillingskatter, er bruk av sprayflaske dumt å bruke. Dommeren bruker slike flasker ved desinfisering av dommerbordet og dette kan da gjøre katten vettskremt.

Skaff kloretre

Kjøp eller lag et kloretre eller klatrestativ til katten. Kjøp kattemynte (Népeta catária) og gni inn det på kloretreet. Dette kan lokke katten til å bruke det. Opp mot 50 % av alle katter attraheres av denne duften. De fleste katter foretrekker et loddrett kloretre, der de har mulighet til å strekke ut kroppen og bena samtidig som de klorer. Dette er også den mest naturlige posisjonen for katter som kvesser klørne ute. Noen katter liker vannrette kloremøbler som lar de ligge på ryggen og kose seg.

Det billigste er å ta en 50-60 cm lang og ikke altfor grov trestamme (ca. 8-9 cm i diameter) eller lage en rulle med samme mål og kle inn denne med et korthåret gulvteppestoff. Stammen skrur du fast med to kryssbukker med ca. 25-30 cm høyde fra gulvet. Noen katter vil ha variasjon og omveksling og liker flere forskjellige typer klorestativ.

Å kle inn et kloretre med en velbrukt og uvasket genser kan lokke katten bort fra møbler og tapeter. Hovedsaken er at klorestativet er såpass fint at du vil ha det stående framme. Hvis katten blir tvunget til å gå bak en dør eller inn på badet når den vil klore, er det fare for at den heller velger møblene dine.

I USA stoppes kattenes ødeleggelseslyst gjennom å operere bort klørne. Dette er gudskjelov forbudt i Norge. Denne metoden påvirker kattens mentale helse og kan gjøre den depressiv som i sin tur kan lede til andre atferdsproblemer. Et annet amerikansk påfunn er å tre plastnegler utenpå kattenes naturlige klør, og på denne måten gjøre det ubehagelig for katten å klore på ting.