Julen er en tid for sosial omgang og slektstreffer. Noe din katt kanskje ikke alltid foretrekker. Mange katter kan være engstelige når det kommer gjester inn i hjemmet og springer og gjemmer seg. Oppførselen bunner ut i kattens behov for trygghet og om den ikke kjenner seg trygg velger den da ofte å stikke unna. Den kan også bli aggressiv å begynne å slåss ved utrygge situasjoner.

Ta hånd om din engstelige katt

Om din katt er engstelig er det viktig att du allikevel gir den tilgang til sin kattkasse, mat- og vannskål og till ett trygt ”krypinn”. Katter trives med å ligge høyt, så skap gjerne den muligheten for din katt om det går. Velger du å plassere henne eller han i ett rom han/hun vanligvis ikke bruker å være i, kan du med fordel plassere noen tepper eller liknende, med lukter din katt er vant med hos henne/han. Unnvik at støyende barn eller hunder forsøker å ta kontakt med katten som har dratt seg unna. Om du bare lar henne eller han være i fred, kommer den kanskje tids nok til å kjenne seg tilstrekkelig avslappet, rolig og nysgjerrig til å våge å krype fram og være med på selskapet igjen.

Beroligende preparat

Det finnes preparater som har vist seg å fungere beroligende for den veldig stressede katten. Feliway er ett preparat som enten kan sprayes eller settes i ett kontaktuttak, som sprer en feromonløsning som altså kan fungere beroligende. Fåes kjøpt reseptfritt hos veterinær eller på apotek. Du kan til og med prøve å legge ut litt kattemynte, som fåes kjøpt i dyrebutikk.

Sosialiser med kattungen

Den viktigste sosialiseringsperioden i en katts liv er mellom den 5:e og 12:e leveuken. Har katten ikke fått oppmerksomhet og nærhet till mennesker i denne perioden, sies det, att de aldri riktig blir egnede som selskapsdyr.