Opprinnelsesland: USA
Levealder: 12-15 år
Høyde: 20-30 cm
Vekt: 3-7 kg
Farge: Hvit, sort, krem, aprikos og flerfarget.
FCI-gruppe: Ikke offisielt anerkjent av FCI
Hvor stammer maltipooen fra?
Maltipooen er en krysning mellom selskapshunden malteser og puddelen, som er kjent for sin intelligens og morsomme personlighet. Denne blandingen ble først populær i USA og har raskt blitt veldig populær over hele verden.
Temperament
Maltipooen er kjent for sin livlige og sosiale personlighet. De er ofte nysgjerrige, vennlige og elsker å være en del av familien. De er som regel imøtekommende mot fremmede, selv om noen individer er mer på vakt og kan ha en tendens til å bjeffe.
Selv om maltipooene ikke er store hunder, kan de være ganske aktive. Forfedrene til malteseren var kjent for å bekjempe skadedyr i havnebyenes lagerhus og skip, og denne jaktlysten er ofte fortsatt til stede i deres etterkommere. Det betyr at de fleste maltipooer trenger regelmessig fysisk aktivitet og mentalt stimulerende oppgaver for å trives. En maltipoo som ikke får tilstrekkelig aktivisering, kan begynne å kjede seg og utvikle atferdsproblemer.
Det er viktig å gi maltipooen en vennlig, men konsekvent oppdragelse. De bør oppleve livet i snutehøyde, og ikke tilbringe for mye tid som veskehund eller på armen. Tidlig sosialisering og trening er avgjørende for å sikre at din maltipoo vokser opp til å bli en velbalansert hund.
Med sin lille størrelse og vennlige natur er maltipooen et populært valg som førstegangshund, spesielt i barnefamilier. Det er imidlertid viktig at barna er store nok, slik at de har lært å behandle hunder med respekt.
Det er viktig å være klar over at når man blander to raser, kan man ende opp med egenskaper fra begge, og det vil i tillegg alltid være variasjoner innenfor et valpekull. Maltipooen kan ha både malteserens jaktinstinkt og puddelens livlige temperament. Noen har en jevn blanding av dette, mens andre er mer puddel enn malteser og omvendt. Derfor må du kunne se for deg at du kan trives med begge deler før du bestemmer deg for denne hundetypen.
Utseende og størrelse
Maltipooene er små hunder som kan variere i størrelse. De er som regel mellom 20-30 cm høye, og veier mellom 3-7 kg. De har en myk, krøllete pels og kommer i mange forskjellige farger.
Pelsstell
Maltipooen krever en del pelsstell for å holdes flokefri. Floker kan være veldig ubehagelig for hunden, da det kan begrense den i å bevege seg fritt. Du må derfor børste hunden daglig eller flere ganger i uken for å unngå at det skjer. Maltipooen må til hundefrisør for klipping 3-4 ganger årlig, med mindre du selv er god på hundeklipp.
Er en maltipoo allergivennlig?
Selv om maltipooene ofte betegnes som allergivennlige på grunn av puddelens gener, finnes det ikke en 100% allergivennlig hund. Det kommer nemlig an på hva man er allergisk mot. Hvis du er allergisk mot hunder, er det lurt å tilbringe tid sammen med en eller flere maltipooer for å se om du reagerer før du bestemmer deg for å skaffe en selv.
Å trene en maltipoo
Maltipooene lærer som regel raskt, men det er viktig å starte tidlig med konsekvent trening. Det er også viktig å sørge for at hunden får tilstrekkelig sosialisering, så de blir trygge rundt forskjellige mennesker, dyr og situasjoner. Det er avgjørende at din oppdretter starter dette arbeidet fra valpen er liten. Sørg derfor for å velge en oppdretter som fokuserer mye på sosialisering og miljøtrening, og prioriter å trene masse på dette selv fra start.
Maltipooen trenger daglige turer, gjerne med mulighet for å løpe fritt. Derfor er det lurt å trene mye på innkalling. De elsker søk og lærer gjerne ulike triks.
Vanligste sykdommer og skader
Før i tiden trodde mange at blandingshunder var friskere enn rasehunder, men statistikk viser at alle hunder kan bli syke eller skadet.
Det er ikke slik at man automatisk får et kull med friske valper ved å pare en rase med helseutfordringer med en rase som generelt er frisk og sunn. Pudler og maltesere har som så mange andre hunder noen helseproblemer.
Maltipooene kan derfor få noen av de samme helseproblemene som deres foreldreraser, i tillegg til vanlige sykdommer og skader som kan ramme alle hunder. For eksempel:
- Tannproblemer
- Øyeproblemer
- Problemer med kneleddene (patellaluksasjon)
Det er viktig å velge en ansvarlig oppdretter som er opptatt av at både mor og far er sunne og friske hunder uten arvelige sykdommer.
Dette elsker vi aller mest med en maltipoo
- Digger deg: Det er en hund som elsker å være sammen med deg. De sier ja takk til både nye eventyr og kosestunder.
- Praktisk størrelse: Maltipooen er en relativt liten hund, så er de enkle å ha med rundt omkring.
- Livsglad og sjarmerende: Maltipooene er glade og sjarmerende hunder som raskt vinner hjertet ditt.
Godt å vite når du velger en maltipoo
- Pelsstell krever tid: Selv om de er relativt korthårede, kan pelsen ha en tendens til å floke seg. Det betyr at du må sette av tid til børsting flere ganger i uken, aller helst daglig. Du må også belage deg på at den må klippes 3-4 ganger i året.
- Små, men aktive: Det er aktive hunder som trenger daglig mosjon og hjernetrim for å trives.
- Kan bjeffe endel: Det er en hund som gjerne gjør deg oppmerksom på at det kommer fremmede, så du må kunne tolerer litt bjeffing.
F-typer av maltipoo
Noen oppdrettere av maltipoo refererer til noe som kalles for "F-typer". Disse henviser til forskjellige generasjoner av krysninger, som påvirker hundens genetikk og utseende.
- F1 (første generasjon): Krysning mellom to rene raser (for eksempel en puddel og en malteser). F1 har en 50/50 prosent blanding av gener fra begge foreldrene
- F1B (første generasjon backcross): Krysning mellom en F1-maltipoo og en av foreldrerasene, ofte en puddel. Dette gir en 75/25 prosent blanding av gener.
- F2 (andre generasjon): Krysning mellom to F1-maltipooer. Genetisk sett kan resultatene variere mer enn F1 eller F1B.
- F2B (andre generasjon backcross): Krysning mellom en F1B-maltipoo og en av foreldrerasene.
- Multigenerasjonell (multigen): Krysning som involverer flere generasjoner av maltipooer. Disse hundene har en mer stabil genetisk sammensetning og ensartede trekk.
Vil du vite mer om andre populære blandings- eller rasehunder?
Vi har samlet en liste med noen av de mest populære blandings- og rasehundene, så du kan sette deg inn i deres behov, styrker og utfordringer. Trykk på knappen nedenfor for å se oversikten.