Opprinnelsesland: Australia
Levealder: 12-14 år
Høyde: 53-61 cm (standard), 43-52 cm (mellom), 35-42 cm (mini)
Vekt: 23-30 kg (standard), 13-23 kg (mellom), 7-13 kg (mini)
Farge: Sort, sjokolade, aprikos, krem, rød, sølv, blå og flerfarget.
FCI-gruppe: Ikke offisielt anerkjent av FCI
Hvor stammer labradoodle fra?
Labradoodle oppstod som et eksperiment i Australia, da oppdretteren Wally Conron hos Royal Guide Dogs Association of Australia, på slutten av 1980-tallet paret en labrador med en storpuddel. Håpet var å kombinere puddelens allergivennlige pels med labradorens gode egenskaper som servicehund. Resultatet ble en labradoodle, som raskt ble populær og banet vei for mange andre "doodle"- krysninger i de påfølgende tiårene.
Temperament
Labradoodle er kjent for sitt vennlige, sosiale og kjærlige temperament. Spesielt de større variantene kan noen ganger være litt voldsomme når de leker med andre hunder. De er ofte gode familiehunder som elsker å være sammen med familien sin og kan relativt enkelt lære å leve med andre dyr.
Deres intelligens gjør dem ganske lette å trene. Det er ingen hemmelighet at puddelen er en av de mest intelligente hunderasene, og dette kommer til uttrykk hos de fleste labradoodler. Kombinasjonen av puddelens lærevillighet og labradorens lekne humør gir deg en fantastisk underholdende hund som kan lære det meste.
Labradoodle er en energisk hund som elsker å være aktiv både ute og inne, men som også ofte er veldig god til å slappe av. Behandles de med respekt, er de generelt gode med barn og elsker å være midtpunktet i familien.
Utseende og størrelse
Labradoodler varierer i størrelse avhengig av størrelsen på foreldrene. En labrador retriever blir normalt 54-57 cm høy, mens puddelen finnes i fire størrelsesvarianter: stor, mellom, dverg og toy. Derfor kan en labradoodle variere en del i størrelse, avhengig av hvilken puddel som brukes. Pelsen kan ha bølger eller krøller, og noen kan også få litt mer stri pels.
Pelsstell
Når man krysser en puddel med en labrador retriever, blander man en hund som ikke røyter særlig mye med en hund som røyter en del. Dette betyr at mange labradoodler kan få problemer med floker om de ikke børstes daglig eller flere ganger i uken.
Har din labradoodle krøllete eller bølget pels, må den klippes, men hvis du får en variant med mer stri pels, må den trimmes. Regelmessig pelsstell er avgjørende for hundens trivsel, da den ellers kan få flokete pels som legger seg som et tett lag mot huden. Dette kan resultere i sår og hudproblemer, som kan være veldig smertefullt for hunden.
Hvis du ikke selv er komfortabel med klippe- eller trimmejobben, er det anbefalt å ta hunden til hundefrisør 3-4 ganger i året.
Er en labradoodle allergivennlig?
Selv om labradoodle ofte betegnes som allergivennlig på grunn av puddelens gener, finnes det ikke en 100% allergivennlig hund. Det kommer nemlig an på hva man er allergisk mot. Hvis du er allergisk mot hunder, er det lurt å tilbringe tid sammen med en eller flere labradoodler for å se om du reagerer før du bestemmer deg for å skaffe en selv.
Å trene en labradoodle
Labradoodler er intelligente og kjent for å være relativt enkle å trene. De har en tendens til å trekke i båndet. Det er derfor lurt å fokusere på at de skal gå pent i bånd helt fra start. Puddelen er en initiativrik hund som raskt kjeder seg hvis det ikke skjer noe nytt eller spennende. Derfor elsker labradoodler å lære nye ting.
Noen individer har et høyt energinivå, mens andre er mer rolige. Det er vanskelig å si hvor på skalaen din valp vil ligge, men du må være forberedt på flere daglige turer, gjerne i variert terreng og lek med hundevenner.
Både puddelen og labradoren er opprinnelig vannapporterende jakthunder. En labradoodle vil derfor ofte elske å gjøre søkeoppgaver og apportering både på land og i vann.
Vanligste sykdommer og skader
Før i tiden trodde mange at blandingshunder var friskere enn rasehunder, men statistikk viser at alle hunder kan bli syke eller skadet.
Det er ikke slik at man automatisk får et kull med friske valper ved å pare en rase med helseutfordringer med en rase som generelt er frisk og sunn. Pudler og labrador retriever har som så mange andre hunder noen helseproblemer.
Labradoodler kan derfor få noen av de samme helseproblemene som deres foreldreraser, i tillegg til vanlige sykdommer og skader som kan ramme alle hunder. For eksempel:
- Hofte- og albuedysplasi
- Øyesykdommer
- Allergi
Det er viktig å velge en ansvarlig oppdretter som er opptatt av at både mor og far er sunne og friske hunder uten arvelige sykdommer.
Dette elsker vi aller mest med en labradoodle
- De er sosiale, glade og elsker å være rundt mennesker: Akkurat disse egenskapene gjør dem til ideelle familiehunder. De elsker å være midtpunktet og nyter all den oppmerksomheten de kan få.
- Enkle å trene: Hvis du er dedikert i treningen, er det nesten ingen grenser for hva din labradoodle kan lære. De er nemlig kvikke og svært lærevillige.
- Høy sjarmfaktor: Selv om de kommer i mange varianter, smelter de garantert mange hjerter. Hvis du sørger for at de får nok stimuli og sosialisering, kan de være enkle å ha med seg overalt.
Godt å vite når du velger en labradoodle
Selv om en labradoodle har mange gode kvaliteter, så er det naturligvis også noen utfordringer du må være oppmerksom på:
- Pelsen er krevende: Det er vanskelig å vite hvilken pelstype din labradoodle vil få. Det vi derimot vet, er at den helt sikkert vil kreve en del arbeid med børsting samt trimming eller klipping.
- Energiske og aktive hunder: Dette er en kvikk hund med masse energi. Derfor trenger labradoodlen daglig mosjon og mental stimulering.
- Du vet aldri helt hva du får: Da det er en blandingshund, kan det være stor forskjell mellom individene. Derfor må du være innstilt på både det ene og det andre ytterpunktet. Også med tanke på pelstype og størrelse.
F-typer av labradoodle
Noen oppdrettere av labradoodle refererer til noe som kalles for "F-typer". Disse henviser til forskjellige generasjoner av krysninger, som påvirker hundens genetikk og utseende.
- F1 (første generasjon): Krysning mellom to rene raser (for eksempel en puddel og en labrador retriever). F1 har en 50/50 prosent blanding av gener fra begge foreldrene.
- F1B (første generasjon backcross): Krysning mellom en F1-labradoodle og en av foreldrerasene, ofte en puddel. Dette gir en 75/25 prosent blanding av gener.
- F2 (andre generasjon): Krysning mellom to F1-labradoodler. Genetisk sett kan resultatene variere mer enn F1 eller F1B.
- F2B (andre generasjon backcross): Krysning mellom en F1B-labradoodle og en av foreldrerasene.
- Multigenerasjonell (multigen): Krysninger som involverer flere generasjoner av labradoodler. Disse hundene har en mer stabil genetisk sammensetning og ensartede trekk.