Opprinnelsesland: Australia
Levealder: 12-15 år
Høyde: 23-35 cm
Vekt: 5-10 kg
Farge: Sort, hvit, aprikos, rød, brun og flerfarget.
FCI-gruppe: Ikke offisielt anerkjent av FCI

Hvor stammer cavapooen fra?

Som flere av de populære puddelblandingene har cavapooen røtter i Australia, hvor oppdrettere på 1990-tallet ønsket å kombinere den kjærlige og rolige cavalier king charles spanielen med puddelens intelligens og allergivennlige pels. Målet var å skape en allergivennlig selskapshund som kunne passe inn i de fleste familier.

At cavapooen er allergivennlig er det dessverre ingen garantier for, men kombinasjonen av cavalierens vennlige sinn og puddelens årvåkenhet og høye energinivå, har likevel resultert i en hund som raskt har blitt populær verden over.

Temperament 

Cavapooene er kjent for at de ofte er vennlige og sosiale. De blir som regel gode familiehunder som elsker å være sammen med eierne sine. De trives også ofte sammen med barn, forutsatt at de behandles med respekt og har fått en positiv introduksjon til barn. De kommer som regel også godt overens med andre hunder og kjæledyr.

Siden de er så sosiale, trives de ikke med å være hjemme alene mange timer om dagen. Det er derfor viktig at du tenker godt gjennom om dette passer med din hverdag.

Når unghundeperioden er overstått, vil du ha en hund som antageligvis elsker både aktivitet og avslapning. Cavapooene trenger flere daglige turer og hjernetrim, men de sier absolutt ikke nei til å kose seg i sofaen med familien mellom slagene. Mange av de elsker å være midtpunktet i familien og ha tett fysisk kontakt. De er ofte livlige, vennlige og imøtekommende overfor fremmede, selv om noen kan bjeffe for å gjøre oppmerksom på at det kommer noen de ikke kjenner.  

Deres allsidighet og evne til å tilpasse seg, gjør de til veldig populære selskapshunder. En cavapoo passer til de fleste hundeeiere og tilpasser seg enkelt livet i byen eller på landet.

Det er viktig å være klar over at når man blander to raser, kan man ende opp med egenskaper fra begge, og det vil i tillegg alltid være variasjoner innenfor et valpekull. Cavapooen kan ha både cavalierens rolige væremåte og puddelens livlige temperament. Noen har en jevn blanding av dette, mens andre er mer puddel enn cavalier og omvendt. Derfor må du kunne se for deg at du kan trives med begge deler før du bestemmer deg for denne hundetypen.

Utseende og størrelse

Cavapooen varierer i størrelse avhengig av deres foreldre. Cavalier king charles spaniel er en liten rase, mens pudler finnes i forskjellige størrelser. Ofte er det toy- eller dvergpudler som blir brukt til denne blandingen. Størrelsen varierer som regel mellom 23 til 35 cm i høyden, og fra 5 til 10 kg. Pelsen kan være krøllete eller ha bølger.

Pelsstell

Cavapooene har en pels som kombinerer puddelens krøller med cavalierens silkeaktige myke pels. Når man krysser en hund som røyter en del med en hund som ikke røyter så mye, krever det ekstra fokus på pelsstellet. Dette fordi noen hunder er mer utsatte for å få floker. Floker kan være veldig ubehagelig for hunden, da det kan hemme den i å bevege seg fritt. Du må derfor børste hunden daglig eller flere ganger i uken for å unngå at det skjer.

Cavapooen må til hundefrisør for klipping 3-4 ganger årlig, med mindre du selv er god på hundeklipp.

Er en cavapoo allergivennlig?

Selv om cavapooene ofte betegnes som allergivennlige på grunn av puddelens gener, finnes det ikke en 100% allergivennlig hund. Det kommer nemlig an på hva man er allergisk mot. Hvis du er allergisk mot hunder, er det lurt å tilbringe tid sammen med en eller flere cavapooer for å se om du reagerer før du bestemmer deg for å skaffe en selv.

Vanligste sykdommer og skader

Før i tiden trodde mange at blandingshunder var friskere enn rasehunder, men statistikk viser at alle hunder kan bli syke eller skadet.

Det er ikke slik at man automatisk får et kull med friske valper ved å pare en rase med helseutfordringer med en rase som generelt er frisk og sunn. Pudler og cavalier king charles spanieler har som så mange andre hunder noen helseproblemer. 

Cavapooene kan derfor få noen av de samme helseproblemene som deres foreldreraser, i tillegg til vanlige sykdommer og skader som kan ramme alle hunder. For eksempel:

  • Hofte- og kneproblemer
  • Øyesykdommer
  • Tannproblemer
  • Hjertesykdommer

Det er viktig å velge en ansvarlig oppdretter som er opptatt av at både mor og far er sunne og friske hunder uten arvelige sykdommer.

Dette elsker vi aller mest med en cavapoo

  1. Sosiale med stor S: De er virkelig noen kosetroll som elsker å være sammen med familien sin. 
  2. De kan brukes til det meste: Da de ofte har puddelens høye intelligens og/eller cavalierens lyst til å imøtekomme dine ønsker, så er en cavapoo en perfekt makker til de fleste aktiviteter. 
  3. Sjarm, selvtilitt og flott pels: Det er rett og slett ikke noe mer sjarmerende enn en cavapoo. Størrelsen og det vennlige vesenet gjør dem også enkle å ha med rundt omkring.

Godt å vite når du velger en cavapoo

Selv om en cavapoo har mange gode kvaliteter, så er det naturligvis også noen utfordringer du må være oppmerksom på:

  1. Pelsen krever stell: Cavapooene er ikke det enkleste valget når det kommer til pelsstell. Du må børste ofte og hunden må klippes flere ganger i året. 
  2. De trenger hele pakken: Du må kunne tilby masse tid til kos, samt fysisk og mental trening. 
  3. Du vet aldri helt hva du får: Da det er en blandingshund, kan det være stor forskjell mellom individene. Derfor må du være innstilt på både det ene og det andre ytterpunktet. Også størrelsesmessig. 

F-typer av cavapoo

Noen oppdrettere av cavapoo refererer til noe som kalles for "F-typer". Disse henviser til forskjellige generasjoner av krysninger, som påvirker hundens genetikk og utseende.

  • F1 (første generasjon): Krysning mellom to rene raser (for eksempel en puddel og en cavalier king charles spaniel). F1 har en 50/50 prosent blanding av gener fra begge foreldrene. 
  • F1B (første generasjon backcross): Krysning mellom en F1-cavapoo og en av foreldrerasene, ofte en puddel. Dette gir en 75/25 prosent blanding av gener.
  • F2 (andre generasjon): Krysning mellom to F1-cavapooer. Genetisk sett kan resultatene variere mer enn F1 eller F1B.
  • F2B (andre generasjon backcross): Krysning mellom en F1B-cavapoo og en av foreldrerasene.
  • Multigenerasjonell (multigen): Krysninger som involverer flere generasjoner av cavapooer. Disse hundene har en mer stabil genetisk sammensetning og ensartede trekk.

Vil du vite mer om andre populære blandings- eller rasehunder? 

Vi har samlet en liste med noen av de mest populære blandings- og rasehundene, så du kan sette deg inn i deres behov, styrker og utfordringer. Trykk på knappen nedenfor for å se oversikten. 

Gå til oversikten