Temperaturen i en bil stiger hurtig når den står i solen, selv om temperaturen ute bare er drøye 20 grader. En hund som blir varm kan ikke svette på samme måte som vi mennesker. De kvitter seg med varmen ved å ”pese”, det vil si puste og gjennom utåndingsluften kvitter de seg med varmen. Blir det for varmt i bilen klarer ikke hunden å holde kroppstemperaturen normal og den rammes av heteslag. Den vil fort miste bevisstheten og risikerer å dø hvis den ikke rakst blir kjølt ned.

Straks tiltak ved heteslag

Hvis hunden oppdages i tide er det viktig å handle raskt! Ta hunden ut av bilen og dusj den med vann, eller legg på våte håndklær og fyll på med vann til pelsen er våt helt inn til skinnet. Dra direkte til veterinæren. Har du tilgang til et termometer, ta temperaturen på hunden.

Behandlingen fortsetter med å få ned hundens kroppstemperatur til under 39 grader. Hunden vil få drypp og andre medisiner avhengig av hvor alvorlig tilstanden er.

Kan bli alvorlige skader

Ved alt for høy kroppstemperatur kan det oppstå alvorlige hjerneskader, hjerteskader, tarmskader, lever- og nyreskader samt ulike blodforandringer. Mange hunder må legges inn til observasjon hos veterinæren i flere dager. Utfallet er alltid uvisst ved slike hendelser. Hvis hundeeieren selv satte i gang tiltak for å kjøle ned hunden, forbedres hundens sjanse til å overleve.

Etterlat aldri hunden innestengt i en bil en sommerdag. Med en utetemperatur på 20-22 grader stiger varmen raskt til 85 grader inne i bilen. Tenk også på at selv om bilen står i skyggen når du forlater bilen, tar det ikke så lang tid før solen har flyttet seg slik at bilen plutselig står i stekende sol.

Om en hund rammes av heteslag, skal du gjøre følgende:

  • Ta ut hunden i frisk luft
  • Spyl med vann eller bløt hunden med våte håndklær
  • Dra så umiddelbart til veterinæren.