Opptrening – fysisk og psykisk

 

Myte: Daglige sykkelturer er nok for å gjøre hunden i form til jakten.

Delvis galt

Fakta: Både sykkelturer og svømming er god kondisjonstrening. Men husk også på å styrke hundens muskler og balanse. Dette minsker risikoen for skader og gjør at hunden innhenter seg raskt. Lange turer i skog og mark med ulendt terreng hvor hunden må over stokk og sten er fin trening for hele kroppen og kan gjøres hele året.

 

Myte: Det holder med å starte jakttreningen et par uker før jaktstart.

Galt

Fakta: Gradvis opptrening fra vår og sommer vil gi bedre muskelbygging og utholdenhet enn trening kun et par uker før jakten. Vær oppmerksom på at den generelle båndtvangen gjelder fra 1. april til og med 20. august. Det finnes fine inngjerdede områder rundt omkring i landet hvor man kan slippe hunden for jakttrening. Jaktforeninger og hundeskoler sitter ofte med en oversikt over dette.

 

Myte: Skuddtrening er unødvendig da dette er noe hunden vender seg til i løpet av jakten.

Delvis galt

Fakta: En hund som aldri har hørt et skudd før det plutselig skytes tett på den kan lett bli skremt og dette kan sitte resten av hundens liv.

Behovet for trening avhenger av hunderase, hva slags jakttype hunden skal brukes til og hvilken type våpen det skal skytes med. En elghund som skal stå tett på viltet når rifleskuddet går trenger en annen trening enn en fuglehund som jager opp fugl som blir skutt med hagle. Kontakt raseklubber og jegerforeninger for hjelp til skuddtrening.

 

Myte. Vi har trent innkalling hjemme og behøver ikke trene mer på dette før jakten

Galt

Fakta: Det er viktig å trene innkalling av hunden i forskjellige miljøer. Det er utrolig hvordan det kan virke som om hunden har glemt alt av kommandoer og til og med hva den heter når den er på jakt i nytt terreng. Husk langlinen i perioden med båndtvang.

 

Fôring og stell – før, under og etter jakt.

 

Myte: Du skal aldri fôre hunden før en time etter jakten er avsluttet grunnet faren for magedreining.

Galt

Fakta: Dersom man venter for lenge med å fôre hunden vil den ikke kunne klare å hente seg inn igjen. Mat med høyt fettinnhold gis i små porsjoner i løpet av dagen og kort tid etter endt jakt. Uten raskt påfyll etter jakten vil du få en hund som blir slapp og dårlig og vil fungere dårlig på jakten dagen etter. Pass også på at hunden får i seg rikelig med vann både før, under og etter jakt.

 

Myte: Man skal ikke gi hunden mat under jakten grunnet fare for magedreining og diaré.

Galt

Fakta: Under jakten er det viktig at hunden får i seg masse energi for å holde seg gående, men dette i form av mange små måltider med fettrikt fôr som hunden er vant med å spise. Store måltider derimot frarådes da det vil gi løs mage og kan i verste fall gi hunden livstruende magedreining.

 

Myte: Man behøver ikke klippe klørne på en jakthund da de slites ned naturlig på jakt.

Delvis riktig

Fakta: Ikke alle hunder har like stort behov for å få klippet klørne, og noen sliter klørne fint selv, men de fleste hunder trenger litt hjelp fra oss til dette. Gå over klørne og klipp de før dere reiser ut på jakt. En hund med lange klør kan fort rive av seg en klo. Dette er en smertefull tilstand som trenger behandling av veterinær og vil gjøre at hunden din blir tatt ut av jakten de kommende ukene.

 

Myte: hunden er lagd for å løpe så den behøver ikke oppvarming eller nedtrapping.

Galt

Fakta: Jakthundene er skapt for jakt og hastighet, men dersom de starter for brått vil de kunne pådra seg skader. På samme måte som vi mennesker kan skade oss dersom vi kaster oss ut i en maraton uten å varme opp, kan en hund skades dersom den ikke får lov til å bevege seg litt før den intense jobbingen begynner.

Det er også viktig å tenke på at dersom hunden ikke er vant til lange dager med løping i ulendt terreng, kan hunden bli stiv og støl i kroppen. Du kan hjelpe hunden din ved å massere musklene og ved å holde den varm. Varmedekken er godt å ha på kalde dager.

 

Myte: Hunder som jakter i høyden får ikke flått.

Delvis riktig

Fakta: Flåtten trives best i busker og kratt i lavlandet, men sprer seg mer og mer oppover grunnet temperaturforandringene. Så lenge temperaturen er over fem grader, er flåtten en aktiv smittebærer. Gå over hunden og se etter både skader og flått daglig i jaktsesongen. Forebyggende flåttmiddel kan fås både som halsbånd og dråper, og har som oftest fin forebyggende effekt.

 

Transport

 

Myte: Hunden behøver ikke ligge i bur så lenge den ligger rolig i baksetet

Galt

Fakta: Det er ingen lov som tilsier at hunder skal være i bur, men det finnes regler for forsvarlig sikring av løs last under transport. En løs hund i baksetet vil komme i voldsom fart og kan skade personene i forsetene alvorlig ved en katastrofebrems.

Et solid hundebur eller en sele beregnet for sikring av hund i bil er å anbefale.

 

Myte: Så lenge hunden takler bilkjøring vil den også takle å bli fraktet på andre måter.

Delvis riktig

Fakta: En hund som er trygg i bilen og bilburet har absolutt en fordel da den er vant til maskinlyder og ujevne bevegelser. En ting som er verdt å merke seg er at det er stor forskjell på å reise med bil, båt, tog og fly. Noen steder blir man flydd til jaktområdet med helikopter. Dette er noe helt annet enn en vanlig biltur og her er det vår jobb å berolige hunden. Noen situasjoner kan man trene på, men spesielt helikoptertransport får man ikke mulighet til å trene på før man står i sitasjonen. Vær oppmerksom på at du må ha hunden på fanget i helikopteret. Snutebånd kan være kjekt å ha i tilfelle hunden får panikk.

 

Myte: Ved flyreise blir hundeburene plassert løst sammen med bagasjen i lasterommet hvor det er mye bråk og høyt lufttrykk.

Galt

Fakta: Flyselskapene sikrer hundeburene i lasterommet slik at de ikke kan skli noe sted og lasterommet har samme trykk og temperatur som vi har inne i kabinen. Hør med flyselskapet hvordan rutiner de har. 

 

Skulle uhellet inntreffe

 

Myte: Dersom hunden blir bitt av huggorm skal du gi kortisontabletter

Galt

Fakta: Kortison demper hevelser og virker dermed smertelindrende. En hund som får kortison grunnet et ormebitt vil føle seg bedre og kunne bevege seg forholdsvis normalt igjen. Siden giften transporteres med blodet vil det at hunden bruker benene spre giften hurtigere ved at den pumpes rundt i kroppen ved hjelp av hundens bevegelser.

Dersom hunden blir bitt av huggorm er det viktig å kontakte veterinær for motgift og holde hunden mest mulig i ro frem til en veterinær får sett på hunden.

 

Myte: Man får ikke igjen på forsikringen dersom hunden blir borte på jakt

Galt

Fakta: Dersom hunden har en livsforsikring i Agria vil man kunne få erstatning for tapet hvis hunden ikke er funnet igjen etter 3 måneder. Forsvinningen må snarest meldes til politiet og du må kunne dokumentere en egeninnsats som viser at hunden er forsøkt funnet.

 

Myte: Man får ikke igjen på forsikringen dersom hunden blir drept av rovdyr.

Galt

Fakta: Rovviltangrep er det staten som dekker. Dersom hunden din blir tatt av rovdyr skal dette i første omgang meldes til fylkesmannen som vil betale ut erstatning ut i fra offentlige satser. Dersom summen du får utbetalt fra fylkesmannen ikke når opp til hundens livforsikringsverdi, vil forsikringsselskapet utbetale det resterende.