Tips til lettere aktivering av hunden

Mange av våre selskapshunder lever et ganske kjedelig og hendelsesløst liv. Aktivering gjør at hunden blir gladere og har det bedre, men all aktivering som agility, spor og til og med mindre, mental aktivering, må gjøres med måte.

Hunder kan også bli overstimulert, og da har det motsatt effekt og hunden blir i stedet stresset. Her er tips til lettere aktivering der hunden må tenke ut hvordan den skal få belønningen.

Flasken

Legg noen fôrkuler i en tom brusflaske, og sett den på golvet. Hunden skal deretter finne ut hvordan flasken må vinkles for at godbitene skal ramle ut. Når dette går lett, kan du øke vanskelighetsgraden ved å skru på korken på flasken. Bare pass på at hunden ikke tygger i stykker flasken slik at den kan få i seg plastbiter.

Gryten

La hunden finne ut hvordan den skal få tak i en kjøttbolle som ligger under en plastboks eller gryte som står opp-ned. Gjør det litt vanskeligere ved å sette et lokk på en gryte som ikke går an å skyve av, men som må løftes av oppover.

Søk etter godbiter

Begynn innendørs med at hunden sitter ved siden av deg. Kast ut en neve godbiter på golvet, og når du sier "Søk", skal hunden løpe og lete etter alle godbitene. Gjør det vanskeligere ved å legge ut godbiter i et rom når hunden ikke er med, og slipp den deretter inn for å søke. Dette kan også gjøres i terreng der godbitene slett ikke er like lette å finne, slik at hunden virkelig må bruke snuta.

Godbit på nesen

Øvelsen med å legge godbit på hundens snute kan være ganske vanskelig i begynnelsen. Begynn med å legge en godbit foran hunden. La hunden stå eller sitte stille og vente på et "værsågod". Siden kan du gjøre det vanskeligere ved å legge godbiter på fremlabbene til hunden, som skal sitte stille og vente på at du sier "værsågod".

Det vanskeligste er å legge godbiten på hundens snute. Bruk godbiter med rett overflate som ikke ruller altfor lett. Det er ekstra bra hvis hunden på "værsågod" kan rykke til med nesen og fange godbiten før den ramler i golvet. Du kan også bygge en stabel av Frolic som hunden må balansere en liten stund. Ha det ikke for travelt, her gjelder det å holde konsentrasjonen.

Rydde

Lær hunden å legge tilbake sine egne leker i en kurv. Dette er litt som en enkel apporteringsøvelse. Kast ut en leke på golvet som hunden skal hente og legge i kurven. Bruk kommandoen "rydd". Glem ikke å belønne hunden med godbit når den slipper leken i kurven. Når én leke fungerer uten problem, kan du prøve med to og deretter flere leker før belønningen kommer. Hunden skal etter hvert kunne rydde opp lekene den har spredt rundt i huset.

Bjeffe

Som regel er det ganske lett å lære hunden å bjeffe. Ta en godbit som hunden liker veldig godt, og hold den i hånden mot brystet ditt. Hunden vil da prøve å få tak i godbiten ved å hoppe og krafse, og så snart hunden begynner å gi lyd fra seg, oppmuntrer du den med stemmen. Når det kommer en liten lyd som begynner å nærme seg et bjeff, gir du hunden godbiten. Ta en ny godbit, og fortsett til hunden gir fra seg et bjeff.

Alle små steg i riktig retning belønnes med flere godbiter. Bruk kommandoen "bjeff". Når hunden forstår hva "bjeff" betyr, kan du øke med at hunden må bjeffe flere ganger for å få belønningen. Det kan være nyttig at hunden kan bjeffe i flere situasjoner. Hvis du for eksempel har falt og slått deg i skogen, høres hundens bjeffing bedre enn dine rop om hjelp. Hvis du har en hund som bjeffer i utide, kan det også være en måte å lære hunden hva "stille" betyr. Gi først kommandoen "bjeff", og belønn med godbiter og "stille".

6 tips på aktivisering

Aktivisering gjør hundene våre gladere og sundere.
Les mer

Bjeffer og vokter

Hunder som bjeffer og vokter for mye kan bli ett problem.
Les mer

Løp med hunden

Løpetrening er bra og moro både for mennesker og hunder.
Les mer

Lederskap i hverdagen

Et forhold med hunden der begge parter er fornøyde er vel det vi alle streber etter?
Les mer

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer