En del tannskader oppstår for eksempel hvis hesten faller og slår tennene mot bakken eller i et hinder. Hester som prøver å bite i spilene i boksen, kan sette seg fast og skade tennene hvis de får panikkreaksjon for å komme seg løs.

Symptomene

Det vanligste symptomet på en tannskade i det akutte tilfellet er blødning (ofte mye) fra munnen. Til den oppfølgende pleien av sår i munnen anbefales daglig vannskylling med treprosents vannstoffhyperoksyd. Kroppstemperaturen bør kontrolleres hver dag.

Hva gjør jeg?
  1. Skyll bort blodet for å danne deg en oppfatning om skadens omfang. Hvis du har tilgang til en vannslange, kan denne ofte brukes for å skylle munnhulen ren. I mange tilfeller går dette bra hvis hesten bremses.
  2. Kontroller at begge halvdelene i underkjeven sitter fast sammen. Ved hardere slag hender det at ”sammenloddingen” av de to kjevegrenene går i stykker.
  3. Klipp bort tenner med brudd eller tannrester som henger igjen løst i en bit av slimhinnen.
  4. Kontroller hestens stivkrampebeskyttelse.

Ved tegn på en mer omfattende skade, må veterinær tilkalles. Helbredelsestiden for større sår på munnslimhinnen kan forkortes ved at det sys. Med røntgen kontrolleres at det ikke er noen skjulte frakturer i tennene eller tannbenet.