Stress vanlig årsak

Stress er en vanlig årsak til spiserørsforstoppelse, for eksempel når hesten settes inn i boksen etter en kraftig prestasjon og samtidig både er oppjaget og sulten. På grunn av stress og anstrengelser er munnhulens slimhinner oftest tørre. Tørt fôr, for eksempel høy, som spises hurtig, kan lett feste seg i spiserøret.

Hunger er i seg selv en stressfaktor. Mange hester spiser roligere hvis den samlede mengden fôr spres på et større antall fôringstider per døgn. Hestens magesekk er liten i forhold til kroppsvolumet. Hester ser skapt for å spise så godt som uavbrutt. Visse spiserørsforstoppelser oppstår hvis hesten kommer seg løs i stallen om natten og får i seg store mengder betfôr eller pelletert fôr som ikke blir bløtlagt. Andre årsaker er misdannelser og skader på spiserøret.

Alltid tillgang til vann

Det er fint hvis hesten alltid – også når den er ute – har tilgang til vann. Da kan den bløte opp fôret, slik at passasjen gjennom spiserøret blir lettere. Ikke gi fôr tett etter en anstrengelse.

Se til at hesten har kommet ned til hvilepuls og fått mulighet til å drikke før den fôres etter konkurranse eller harde treningsøkter. For en hest som transporteres hjem etter en nettopp avsluttet konkurranse eller en hard treningsøkt, er et fullt høynett under transporten en fare.

Alltid alvorlig

En spiserørsforstoppelse er alltid en alvorlig fare – og veterinær skal tilkalles så snart som mulig. Spyttavsondringen fortsetter uten at hesten kan svelge noe av spyttet. I enkelte tilfeller kan hesten få fôrblandet spytt ned i lungene, noe som gi alvorlige følger. En langvaring spiserørsforstoppelse hemmer i tillegg blodtilførselen til vevene i spiserøret, og dermed kan disse bli skadet og bli skjøre. Ethvert inngrep krever stor forsiktighet. Derfor er det direkte uegnet at du selv prøver å løsne fôrproppen med en slange gjennom svelget.

Hva gjør jeg?

Mens du venter på veterinær, kan du selv forsøke å løsne fôrproppen med forsiktig massasje langs hestens spiserør. Du masserer hele veien fra strupehodet til det stedet spiserøret løper inn i brysthulen. At hestens tenner er i god stand, er en forutsetning for at den skal kunne tygge og svelge på normalt vis. Ved gjentatte spiserørsforstoppelse som ikke kan forklares av andre årsaker, skal man la veterinær kontrollere hestens munn og om mulig undersøke spiserøret med fiberoptikk.