Før hestene skal få boltre seg ute på sommerbeite, er det viktig at de har fått tiden som trengs til å tilvenne seg gresset. Noen hester er nemlig følsomme overfor nytt, kraftig gress som på vårsesongen og begynnelsen av sommeren både er proteinrikt og frodig.

Et kraftig fôrbytte kan i verste fall føre til forfangenhet hos hesten.

Gradvis tilvenning av nytt gress

Ifølge Norgesfôr trenger friske hester som ikke har utfordringer med fôrskift normalt 2 uker med tilvenning før de kan slippes ut på beite.

En anbefaling er å la dem gresse i vel 15 minutter de to første dagene av tilvenningsfasen for så å doble antallet minutter; altså øke til 30 minutter på dag 3 og 4.

Slik fortsetter du tilvenningen:

  • Dag 5-6: 60 min
  • Dag 7-8: 2 timer
  • Dag 9-10: 4 timer
  • Dag 11-12: 8 timer
  • Dag 13-14: 16 timer

Etter det har gått to uker kan hestene gresse døgnet rundt.

En bør være ekstra forsiktig med overgangen til nytt gress for hester som er overvektige eller disponert for forfangenhet. 

Det anbefales også å vente med beite og tilvenningen til noe utover sesongen når gresset er ferdig med den hyppigste veksten. Gjerne utover juni- og julimåned når det er mye varmere ute. I løpet av denne tiden har gresset blitt mindre proteinrikt og frodig.

Les også: Trenger hesten ormekur før sommerbeitet?

Tips til trygt sommerbeite

Hester ute på sommerbeite trenger både jevnlig tilsyn og vedlikehold for å se om de har det bra og for å forebygge potensielle skader. 

Se over beiteområdet

Pass på at omgivelsene er trygge! Fjern alt fra søppel, glass- eller hermetikkrester. Underveis i beiteperioden er det også lurt å fjerne hestemøkk. I tillegg kan det også være nødvendig å tilføre nye gressfrø, avhengig av om hestene beiter på inn- eller utmark.

Pass på vannet

En viktig rutine er å holde vannbeholderne så rene som mulig. Alger, avføring og søppel forurenser vannet og gir næring til bakterier og sopp. Dette kan i verste tilfelle gi magesyke hos hestene.

Daglig tilsyn er viktig

Hester ute på beite er både utsatt for sår og skader forårsaket av sparking. Ved tilsyn er det også lurt å se etter hevelser, sår eller om hestene generelt er i dårlig allmenntilstand. Følg også med på vekten til hestene og om de trives ute på beite.  

Les også: Irriterte hesteøyne på sommeren

Sjekk strømgjerdet

Hvis du har strøm i gjerdet bør du jevnlig sjekke strømmen da den kan kortslutte. Gå også jevnlig over gjerdet og se om alt er intakt. Vi anbefaler også å unngå bruk av piggtråd da dette i verste fall kan gi alvorlige skader!

Kilde: Norgesfôr