Forfangenhet

Hvor vanlig er forfangenhet, og er det riktig at hester som har hatt sykdommen før, har større risiko for å bli rammet igjen?

Veterinæren svarer:

Forfangenhet er en svært vanlig sykdom hos hest. En hest som har hatt forfangenhet før har, akkurat som du skriver, større risiko for å få tilbake sykdommen. Derfor er det enkelte ting du bør ta hensyn til når du har en hest som tidligere har hatt forfangenhet. Du skal passe på å gi hesten tilpasset mosjon, være omhyggelig med hestens fôr og svært forsiktig når du setter hesten på gress. Noen hester med tidligere forfangenhet tåler rett og slett ikke å komme på gress, mens andre klarer det hvis de gradvis tilvennes gressing. 

Symptom

Forfangenhet er en sykdom som først og fremst viser seg som en betennelse i hovene, som oftest på forbena. Det er en uhyre smertefull tilstand for hesten, og den blir som regel stående i en svært karakteristisk stilling med forbena rett foran seg og bakbena under seg, så vekten hviler på bakbena. De hovene som er rammet av lidelsen er gjerne svært varme, og du kan tydelig merke puls på begge sider av koden. Feber er også et vanlig symptom på forfangenhet. 

Årsak

Symptomene i hovene er en følgesykdom, da forfangenhet egentlig er en fordøyelsessykdom. De hestene som rammes har problemer med å fordøye enkelte fôrtyper. Som regel er det spesielt kraftfôr og svært ferskt, sukkerholdig gress som gir plagene. Overbelastning av et ben kan også forårsake forfangenhet. En hest med alvorlig og vedvarende halthet kan for eksempel utvikle forfangenhet på det motsatte, friske benet, siden det belastes hardere enn vanlig. Til slutt har hopper som nettopp har føllet, men der etterbyrden ikke er forløst, risiko for å få forfangenhet. Det kommer av at bakterier og giftstoffer fra etterbyrden slipper ut i kroppen og forårsaker forfangenhet. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Ved mistanke om forfangenhet skal hesten straks i boksen for å hvile. Sørg for at det er et dypt, mykt og tørt lag strø i boksen. Avkjøl hestens ben med kaldt vann for å redusere faren for skader på hovene. Fjern alt kraftfôr og gi kun høy.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

En hest med forfangenhet skal alltid raskt til behandling. Du skal derfor tilkalle dyrlege med det samme du mistenker at hesten din har forfangenhet. Dyrlegen kan vurdere den bakenforliggende årsaken til sykdommen, starte behandlingen og gi hesten smertestillende.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?