Irriterte hesteøyne på sommeren

Charlie Lindberg er Agria Dyreforsikrings egne hesteveterinær. Sammen med Ingrid Andersson svarer han på spørsmål i den svenske boken "Hästveterinären". Her forteller han blant annet om hvordan man kan behandle irriterte sommerøyne hos hest.

Vår hoppe har hatt mye problemer med røde og irriterte øyne hele sommeren. Hva kan man gjøre for å hjelpe henne?

Hester med mindre pannelugg kan få store problemer med rennende og irriterte øye under sommermånedene på grunn av at fluer setter seg i dem. Hestene vil da gjerne klø seg, og gnir øynene mot frambena, noe som gjør de enda mer irriterte. Man får da hjelpe hesten ved å sette på fluebeskytter som for eksempel fluepannebånd eller fluenett.

Om øyet er rødt og ser veldig irritert ut, kan det være for at irritasjonen har gått over til en øyeinfeksjon. Dette kan utvikles til et sår på hornhinnen hvis man ikke behandler hesten i tide. Irriterte øyne kan bades med øyebad eller lunkent kokt vann slik at alt sekret fjernes. Bad ofte, gjerne 4-5 ganger per dag.

Skulle det oppstå et sår på hornhinnen merkes dette ved at hesten helst blinker eller blunder med øynene, og at det dannes en gråaktig hinne over øyet. Da må hesten få medisinsk behandling.

Kilde: ”Hästveterinären - 200 frågor och svar om hästars hälsa och sjukdom" av Charlie Lindberg og Ingrid Andersson.

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer