Hestens øyne står litt ut fra hodet. Dette gir hesten et veldig godt syn, men samtidig fører det til at øynene er mer utsatt. På sommerbeite er det fluene som er hovedtrusselen for irriterte øyne.

Irriterte og rennende øyne

Problemet med fluene er at de gjerne setter seg under øyet og skaper irritasjon, rennende og hovne øyne. Hester med kortere pannelugg er spesielt utsatt. Fluene skaper kløe og hestene har en tendens til å gni øynene mot frambeina, noe som forverrer øynene. 

Om øyet ser veldig irritert ut kan det ha gått over til en øyeinfeksjon. Dette kan utvikles til et sår på hornhinnen hvis man ikke behandler hesten i tide. Som behandling kan du lage et øyebad med lunkent kokt vann. Pass på at alt sekret fjernes. Gjør dette gjerne 4-5 ganger per dag.

Hvis det ikke bedres råder vi deg til å ta kontakt med veterinæren din. Er du kunde hos oss får du ubegrenset antall med videokonsultasjoner hos FirstVet, hvor du kan få gode råd og eventuell henvisning videre.

Les også: Øyeskader hos hest

Tiltak mot fluer

For å forhindre at øynene i det hele tatt blir utsatt kan du bruke fluebeskytter i form av for eksempel fluepannebånd eller fluenett. Følg med på hestens reaksjon i starten, mange hester prøver å kvitte seg med beskyttelsen. Noen bruker fluespray, men dette er omdiskutert med tanke på miljøet. Et alternativ er at du bruker eddik, som er et mer naturvennlig produkt. 

Ellers er det viktig å holde tilsyn til hesten under sommerbeitet og se til at hesten har det bra!

Les også: 10 tips for et sikkert sommerbeite