1. Kontrollere området ordentlig. Vær oppmerksom på søppel som ligger i og utenfor beitet. Ta bort alt som kan skade hesten, for eksempel ruller med ståltråd.

2. Bruk aldri piggtråd. Selv om det er uvanlig i dag, tåler det en påminnelse. Piggtråd kan gi alvorlige skader. Glem heller ikke å ta bort gammel piggtråd som ligger utenfor beitet og i skog og mark.

3. Gresstilvenning. Noen hester er følsomme overfor nytt, kraftig gress som i begynnelsen av sommeren er proteinrikt og frodig. I verste fall kan for kraftig beite føre til at hesten får forfangenhet. La hesten beite bare en liten stund av gangen i begynnelsen på sesongen.

4. Gi hesten en ormekur noen dager før beiteslipp. Gjenta under beitesesongen etter de rådene som gis av produsenten.

5. Friskt vann skal det alltid være på beitet. I begynnelsen av beiteperioden er gresset grønt og rikt på veske. Men jo tørrere det blir desto mer vann trenger hesten å drikke. Sett badekar og vannbaljer på et fritt område slik at alle hestene kan få drikke i fred.

6. Hold vannbeholderne rene og gjerde inn dammer med stillestående vann. Alger, avføring og søppel forurenser vannet og gir næring til bakterier og sopp, med påfølgende magesyke som konsekvens.

7. Vaksiner hesten. Stivkrampe kan unngås ved hjelp av vaksinasjon. Derfor erstatter ikke forsikringen kostnader for stivkrampe om hesten ikke er tilstrekkelig vaksinert.

8. Slipp hestene forsiktig og under oppsyn. Hester er avhengige av å ha en tydelig rangordning og derfor er spark- og bittskader vanlig ved beiteslipp. Stå gjerne utenfor gjerdet for å følge med hestene en stund for å få et overblikk over situasjonen. Det er gøy å studere hestenes språk seg imellom, og det er fint om du finner ut hvordan rangordningen er.

9. Vær oppmerksom på sår og sparkeskader. Hvert år får forsikringsselskapene inn rapporter om skader som har blitt forverret på grunn av at de ikke har blitt oppdaget i tide. Pass på at hestene får daglig tilsyn og en ordentlig visitering. Vær oppmerksom på hevelser, sår og hestens allmenntilstand. Det er du som har ansvar for hestens helse selv om du har satt den bort på sommerbeite. Sett den på beite hos noen med gode referanser.

10. Hester er flokkdyr men en hest som blir utstøtt har det like fælt som et menneske i samme situasjon. Følg med på om hesten går ned i vekt. Har du mulighet kan du skille gruppen, det kan hjelpe den utstøtte hesten til å få nye kompiser.

Lykke til og ikke glem bort å nyte varme, lyse kvelder og sommerfri! Og gi hesten gjerne en fluebeskytter...