En faktor for å forhindre belastningsskader hos hesten din er å ri den i balanse og belaste den jevnt. Dette handler langt på vei om deg som rytter; din kroppskontroll, styrke og balanse. 

Øvelse 1: "Dragen"

 

Dragen er en øvelse som fungerer like bra i stallgangen, som hjemme eller på treningsstudio. Begynn med 5 repetisjoner per ben, og øk til 10 når du ser fremgang. Fokuser på balanse og stabilitet. Bevegelsen skal utføres langsomt.

Slik gjør du:
  • Utgangsposisjon: hendene (med eller uten vekt) opp mot taket og blikket rett frem. I eksempelet på bildet trenes høyre ben. Stå på venstre ben med en rett hofte. Venstre ben løftes 90 grader i hofte og kne. Sørg for å være i balanse før du starter øvelsen.
  • Før hendene ned mot gulvet med utstrakte armer, samtidig som du strekker det venstre benet bak. Blikket ned i gulvet slik at nakken får en nøytral posisjon. Stram rumpa og forsøk å få venstre benet til å komme opp parallelt med gulvet.
  • Hold spennet i magen så du ikke begynner å få svai i ryggen fremover. Gjør bevegelsen langsomt og prioriter stabilitet og balanse.
  • Når du har balansen på plass, ta deg sakte tilbake til utgangsposisjonen igjen. Forsøk å gjøre 5-10 repetisjoner på det ene benet først, helst uten å mellomlande på begge føttene.
  • Repeter deretter med det andre benet.

Øvelse 2: En-armsroing med vannbøtte

Med hjelp av en pall/påstigningskrakk og en vannbøtte kan du enkelt få en god øvelse for skuldre, armer og rygg. Dette er viktige muskler å ha kontroll på for en stabil posisjon i salen. Husk å ha blikket ned i gulvet slik at ryggen og nakken er i en nøytral posisjon.

Slik gjør du:
  • Gjør løftet med armen så nærme midjen som mulig og trekk hånden mot hoften (på bildet er det den høyre hånden som føres mot hoften).
  • En bra tommelfingerregel er at du så presist som mulig skal orke å gjennomføre 12 løft i rolig takt. Klarer du 15 er det på tide å fylle på mer vann i bøtta!
  • 12 løft i 3 sett på hver side er et greit antall.

Øvelse 3: Russian twist med vitaminbøtte

Alle ryttere vinner på å være sterke i kjernen – her kommer en god øvelse!

Slik gjør du:
  • Velg deg ut en vekt på rundt 1-5 kilo. Det kan være akkurat hva som helst; en saltstein, en halvliters flaske med vann eller en bøtte med vitaminer.
  • Sett deg ned med bøyde knær og rett rygg. Len deg bakover med rett rygg til du kjenner at magemusklene strammes. Behold posisjonen og flytt den utvalgte vekten din frem og tilbake fra høyre til venstre hofte i et rolig tempo. En god tommelfingerregel er at du skal så presist som mulig skal klare å gjennomføre 12 repetisjoner i rolig takt. Klarer du 15 er det på tide å velge en tyngre vekt!
  • 12 repetisjoner i 3 sett er et greit antall.
  • For den veltrente anbefaler jeg å løfte opp føttene fra underlaget og sitte med rumpa i gulvet.

Øvelse 4: Ett-bens knebøy

  

Helt topp for rytterben!

Slik gjør du:
  • Forsøk å reise deg opp fra sittende til stående posisjon på ett ben med balansen i hold.
  • Gjør 10 repetisjoner på det ene benet før du bytter over til det andre benet. Ta gjerne 3 sett med 10 repetisjoner per ben.
  • Du øker enkelt vanskelighetsgraden gjennom å velge en lavere pall/krakk eller å gå saktere nedover og oppover igjen rett før du skal sette deg på pallen/krakken. Her får du, med hjelp fra melkesyren, verdifull informasjon fra benet hvorvidt du er jevnsterk eller ikke.
Sammen med Norges Rytterforbund, vår hesteveterinær Lars Olaf Moen, hovslager Aksel Vibe og profilrytterne Helena Liholt Gulli og Hege Tidemandsen ønsker vi å sette fokus på halthet. Halthet er et av de vanligste symptomene på sykdom eller skade hos hest, og utgjør nærmere 40 % av alle innmeldte hesteskader i Agria Dyreforsikring i 2019.

Men, med riktig kunnskap og praksis kan halthet forebygges.

Les mer om #stopphalthet!