Broddene finnes i ulike varianter. Du har brodder for både sommer og vinter, forskjellige lengder, grovhet og størrelser. Det finnes også flere ulike måter å feste brodden på. Brodder man skrur inn i skoen er den vanligste, her må man gjerne gjenge opp hullene selv. Det finnes også selvgjengende brodder, brodder som sitter fast i skoen og en ny type av brodd som kun festes i en hylse som på forhånd er slått inn i hoven. Brodder og gjengeutstyr finnes i de fleste hestebutikker.

Vinterbrodder

Brodder som brukes på vinteren har en spiss tapp lengst ut på brodden for å gi bedre feste på isete underlag. Denne blir fort slitt, og kan da bli skarp og rive opp hestens hud hvis den tråkker på seg selv.

Noen lar hesten gå med vinterbroddene på hele vinteren, andre brodder hesten før rideturen. Hva som er best er litt opp til hest, eier og underlag. Det kan være glatt i hagen og å la hesten gå ute uten sko medfører risiko for at hesten sklir og strekker eller skader seg. Samtidig kan en hest som har lett for å tråkke på seg selv, få rivsår etter brodden om den er uheldig.

Har man flere hester i en hage er det mange som beholder broddene på frambeina, men tar ut broddene på bakbena etter rideturen. Dette for å minimere sårskader etter spark fra hover med brodder, men likevel gi hesten støtte på glatt underlag.

Sommerbrodder

På sommeren går de aller fleste hester uten brodder. Trener og konkurerer man derimot på gressbaner er det lurt å brodde hesten med sommerbrodder før ridningen. Disse broddene er gjerne litt større enn vinterbroddene, men uten den spisse tappen lengst ut på brodden. En sprangklasse eller maratonkonkurranse på gressbane krever at hesten skal være rask og smidig både i fart og svinger. Med gressbrodder på gir disse ekstra godt feste på sleipe gressbaner, slik at risikoen for å skli minimeres.

Bruker man gressbrodder er det viktig å holde seg på et mykt underlag, å springe på steinete og hardt underlag med broddene på er belastende for hesten. Gressbrodder skal kun sitte på under selve ridningen.

Hvordan brodde hesten

Ønsker du mulighet til å brodde hesten, må du be om sko med hull forberedt til brodder. Hovslageren gjenger gjerne opp disse hullene, men hvis du velger å ta ut broddene etter hver ridetur, eller på sommeren setter i gressbrodder for ridning på gressbane, er det greit å ha en egen gjengetapp slik at du kan gjenge opp hullene når de blir slitte.

Det er relativt enkelt å brodde hesten, selv om det tar litt tid. Likevel kan det være verdt det fremfor å risikere alvorlige sårskader etter spark i hagen eller fall på glatt gress. I tillegg til selve broddene og gjengetapp trenger du en skiftenøkkel til å skru fast brodden, samt en syl til å rense broddehullene med.

I dag finnes det små tapper, «blindbrodd» som man kan sette i broddhullene når man tar ut broddene. På denne måten slipper du å pille ut flis og annet rusk som setter seg fast i hullene. Et annet tips er å putte bomull i broddhullene for å holde hullene rene og klare for brodding.

Risikoer

Selv om broddebruken ofte er nødvendig på glatt underlag er det ikke helt risikofritt å bruke brodder på hesten sin. Pass på å studere hestens bevegelsesmønster og bruk den beskyttelse som er nødvendig for å eliminere trampskader fra hover med brodder. Broddene skal alltid skrus ut under transport og så fort de ikke er nødvendige.

De fleste hester sliter samme hovs brodd ujevnt. Bytt derfor ut slitte brodder i tide – slik at hesten ikke belaster hoven skjevt. Slitte brodder gir heller ikke den støtten som er tenkt på isete underlag.