Vanlige bortforklaringer til at vi ikke bruker refleks er at man skal ri en kort tur, at man rekker tilbake før mørket kommer eller at gatebelysningen lyser opp. Men skumringen kommer raskt, og alle som har sittet bak et bilratt vet hvor fort sikten forsvinner når mørket kommer. 

– I mørket synes en hest uten refleks i beste fall på 25–30 meters avstand. Med reflekser øker du avstanden til 140 meter. Da rekker bilister å senke farten og holde avstand, sier Christian Geelmuyden, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring i Norge. 

Hvor mye refleks trenger du?

Pass på å feste reflekser og lys slik at det sees bakfra, forfra og fra siden. Et refleksdekken er bra, men sørg for at hesten din faktisk blir sett fra alle kanter. Bruk også gjerne noen blinkende lamper. Reflekser på hestens ben er også lurt, da det er lettere for bilister å oppdage lave reflekser. 

Bruker du en refleksvest på deg selv som rytter, et dekken på hesten, blinkende lampe samt reflekser på hestens ben, blir dere godt sikret. 

Et annet tilleggsalternativ kan være en refleksspray for dyr. Denne er skånsom mot pels og hud, og bidrar til økt synlighet. Det er lurt å spraye utendørs da den inneholder butan- og propangass, slik at hesten din ikke får det i seg gjennom luftveiene. Og er hesten din allergisk mot shampoo, bør du unngå å bruke en slik type spray. 

Slik øker du hestens trygghet i trafikken med refleks 

  • Reflekser synes best om de sitter lavt, og følger bevegelsene til hesten. Derfor er det smart å plassere reflekser langt nede på bena. 
  • En refleksgrim eller regn- og vinterdekken med refleks kan gjøre en stor forskjell dersom hesten skulle kommet seg løs ved inn- eller utslipp. 
  • Begynner refleksen å bli slitt? Kontroller ved å lyse på en gammel og ny refleks samtidig, på fire meters avstand. Hvis forskjellen er markant bør du vurdere å bytte ut den gamle refleksen.

Ha en god og trygg høst!