Jo tidligere du oppdager eventuelle endringer eller symptomer, desto enklere blir det å behandle skaden eller sykdommen. Her får du en sjekkliste:

 1. Pust og puls

  Hold hånden foran nesen til hesten. Fukt gjerne hånden med kaldt vann først, slik blir det enklere å kjenne åndedragene. En frisk, voksen hest i hvileposisjon tar 8–15 åndedrag i minuttet. Hvis hesten puster raskere kan det skyldes feber eller sykdom. En dehydrert hest kan også puste uregelmessig.
 2. Halsgrop

  Lymfeknutene skal ikke være hovne, og hvis du trykker mot hestens strupehode skal den ikke begynne å hoste. Hvis den hoster kan det skyldes en infeksjon.
 3. Puls

  En frisk, voksen hest har en hvilepuls på 28–40 slag i minuttet. Hold to fingertupper ved underkjeven mellom ganasjene og trykk arterien der mot beinet. Hvis hesten har en puls på over 50 slag i minuttet kan dette skyldes sykdom eller stress.
 4. Nese og slimhinner

  Noen få gjennomskinnelige dråper fra hestens nesebor er normalt, men hvis det renner tykkere eller farget flod fra nesen har den sannsynligvis en infeksjon. Røde slimhinner og neseflod er også et tegn på infeksjon.
 5. Bein

  Beina skal ikke være varme eller gjøre vondt når du tar på dem, ei heller ha sår eller være hovne. Hesten skal belaste alle de fire beina likt, men kan innimellom stå og hvile et bakbein. En frisk hest beveger seg avslappet og tar like lange skritt med alle beina.
 6. Appetitt

  En frisk hest spiser og drikker omtrent like lenge og på samme måte hver dag. Hvis hesten er opptrukket i flankene kan det skyldes væskemangel. Hvis du er usikker på om hesten drikker skikkelig kan du gi vann i en bøtte.
 7. Kroppstemperatur

  En normal kroppstemperatur for en voksen hest i hvileposisjon er mellom 37,5 og 38,0 grader. Føll kan ha en temperatur på opptil 38,5 grader uten at det dreier seg om feber. Kontroller hestens temperatur over 2-3 dager når hesten er frisk. På den måten vet du hva som er normal kroppstemperatur.
 8. Avføring og urin

  Avføringen er normal når den består av faste kuler uten synlige parasitter. Urinen kan være alt fra fargeløs til gul. Kontroller gjerne hestens boks eller soveplass for å se at den ikke har urinert, rotet til med avføring eller vært spesielt urolig.
 9. Utseende

  Huden skal kjennes myk og følsom, og pelsen skal være blank og glatt. Hesten skal ikke svette uten grunn, kroppsholdningen skal være pigg og våken. Årvåkne ører og øyne er tegn på en frisk hest, men det trenger ikke å bety at en hest som ikke ser årvåken ut er syk.
 10. Muskler

  Å kjenne på hestens muskler kalles palpering. Når du trykker lett på musklene skal ikke hesten reagere ved å synke sammen eller spenne mot. Det er nyttig å lære seg hvor de store musklene er festet slik at du kan følge dem fra feste til feste. Hester er ulikt følsomme for trykk mot ryggmusklene. Lær deg hvordan hesten din reagerer på trykk i frisk tilstand.

Husk at du som kunde i Agria Dyreforsikring har ubegrenset tilgang til FirstVet. På den måten kan du enkelt og raskt komme i kontakt med en veterinær hvis du er i usikker på hestens tilstand.