Kontroller hesten daglig

En rutinemessig, daglig inspeksjon av hesten gjør det lettere å oppdage om noe er galt. Start gjerne ved hestens hode og arbeid deg bakover og nedover.

Charlie Lindberg, som er veterinær hos Agria Dyreforsikring, forteller hvor viktig det ofte er at skader og sykdommer oppdages tidlig:

– Hvis du ikke inspiserer hesten mens den er frisk, er det mye vanskeligere å oppdage endringer raskt, sier Charlie.

Pust

Hold hånden foran nesen til hesten. Fukt gjerne hånden med kaldt vann først, da er det enklere å kjenne åndedragene. En frisk, voksen hest i hvileposisjon tar 8–15 åndedrag i minuttet. Hvis hesten puster raskere, kan det skyldes feber eller sykdom. En dehydrert hest kan også puste uregelmessig.

Halsgrop

Lymfeknutene skal ikke være hovne, og hvis du trykker mot hestens strupehode, skal den ikke begynne å hoste. Hvis den hoster, kan det skyldes en infeksjon.

Puls

En frisk, voksen hest har en hvilepuls på 28–40 slag i minuttet. Hold to fingertupper ved underkjeven mellom ganasjene, og trykk arterien der mot beinet. Hvis hesten har en puls på over 50 slag i minuttet, kan det skyldes sykdom eller stress.

Nese og slimhinner

Noen få gjennomskinnelige dråper fra hestens nesebor er normalt, men hvis det renner tykkere eller farget flod fra nesen, har den sannsynligvis en infeksjon. Røde slimhinner og neseflod er også et tegn på infeksjon.

Bein

Beina skal ikke ha sår eller være hovne, varme eller gjøre vondt når du tar på dem. Hesten skal belaste alle de fire beina likt, men kan innimellom stå og hvile et bakbein. En frisk hest beveger seg avslappet og tar like lange skritt med alle beina.

Appetitt

En frisk hest spiser og drikker omtrent like lenge og på samme måte hver dag. Hvis hesten er opptrukket i flankene, kan det skyldes væskemangel. Hvis du er usikker på om hesten drikker skikkelig, gir du den vann i et spann.

Kroppstemperatur

Mellom 37,5 og 38,0 grader er normalt for en voksen hest i hvileposisjon. Føll kan ha en temperatur på opptil 38,5 grader uten at det dreier seg om feber. Kontroller gjerne den friske hestens temperatur, slik at du vet hva som er normalt for den.

Avføring og urin

Avføringen er normal når den består av faste kuler uten synlige parasitter. Urinen kan være fra nesten fargeløs til gul. Kontroller gjerne hestens stallplass og seng for å se at den ikke har urinert, rotet til med avføring eller vært spesielt urolig.

Utseende

Huden skal kjennes myk og følsom, og pelsen skal være blank og glatt. Hesten skal ikke svette uten grunn, kroppsholdningen skal være pigg og våken. Årvåkne ører og øyne er tegn på en frisk hest, men det trenger ikke bety at en hest som ikke ser årvåken ut, er syk.

Muskler

Å kjenne på hestens muskler, kalles palpering. Når du trykker lett på musklene, skal hesten ikke reagere ved å synke sammen eller spenne mot. Det er nyttig å lære seg hvor de store musklene er festet, slik at du kan følge dem fra feste til feste. Hester er ulikt følsomme for trykk mot ryggmusklene. Lær deg hvordan hesten din reagerer på trykk i frisk tilstand.

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer