Når skal katten ha ormekur?

Hvor ofte bør voksne katter ha ormekur?

Veterinæren svarer::

En voksen katt skal kun ha ormekur når du ser at den har orm. Hvis katten er en utekatt som ofte spiser mus, har den muligens bruk for regelmessige ormekurer. Men hovedregelen er at man kun behandler mot orm når katten viser tegn på å ha orm. Yngre katter bør behandles mot både spolorm og bendelorm, mens eldre katter ofte utvikler en form for motstandskraft mot spolorm, og derfor kun trenger behandling mot bendelorm.

Hvis katten din er en innekatt som aldri er ute, er risikoen for at den får parasitter, svært liten. Hvis den overhodet har bruk for ormekur, er det nok med et middel mot spolorm, da katten kun kan få bendelorm hvis den jakter på og spiser byttedyr som mus.

Symptom

I noen tilfeller kan katten kaste opp lange spolorm, og noen ganger kan man se millimeter lange bendelorm (ligner hvite risengryn) ved endetarmsåpningen. Men vær oppmerksom på at det ikke alltid er mulig å se ormene med det blotte øyet. Andre tegn på at katten kan ha orm, er diaré, vekttap, glansløs pels, oppkast og hoste.

Hva kan jeg gjøre selv?

Hold alltid øye med katten og sett deg inn i symptomene på ormeutbrudd. Kontakt dyrlegen hvis du har mistanke om, eller kan se, at katten har orm. Du kan ev. ta med en avføringsprøve til dyrlegen. Tidligere ble ormekur solgt over disk, men for å unngå overbehandling med påfølgende resistensproblemer, er midlene nå reseptbelagte.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Du bør alltid gå til dyrlegen hvis du har mistanke om, eller kan se, at katten har orm. Dyrlegen kan fastslå hvilken type orm det dreier seg om, og gi eller utskrive riktig middel for behandling. Hvis katten er en utekatt som ofte spiser mus, kan du spørre dyrlegen om det vil være hensiktsmessig å gi den regelmessige ormekurer.

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer