En vanlig forklaring på at katter ofte ramler ned i den varme årstiden, er at katter får panikk i varmen og derfor kaster seg ut – uansett hvilken etasje de befinner seg i.

− Den teorien virker lite sannsynlig. Det kommer snarere av at flere vinduer og dører er åpne og at katter er nysgjerrige dyr, sier Christian Geelmuyden, sjef for Agria Dyre­for­sik­ring.

Katter har som kjent ni liv, og dersom katten kommer til veterinæren raskt, kan den overleve selv et livstruende fall.

− Bortsett fra ulike bruddskader er det vanlig at kattens urinblære sprekker når den treffer bakken. Kjevebeinsbrudd og sprekker i gommen er også vanlig, sier Geelmuyden. I følge Agrias veterinærer forekommer også punkterte lunger og brokk i mellomgulvet.

Til tross for dette kan prognosen for katter med skader etter fall være gode. Det kommer selvsagt an på hvor alvorlig skaden er og hvor raskt katten blir behandlet.

Stadig flere katteeiere – også de som har en vanlig huskatt − tegner en veterinær­for­sik­ring på sitt dyr. Og med moderne behandlingsmetoder kan eieren ofte ta med katten hjem etter behandling på en dyreklinikk.

Agria Dyreforsikring råder alle katteeiere til å forebygge fallulykker ved å sette opp beskyttelsesnett rundt balkongen og låse vinduet i åpen stilling med vindhaspen slik at katten ikke kan åpne vinduet helt og falle ut. Vil du ha vinduet helt åpent, er det best å sikre med en myggnetting.