På tunet til Sogn Jord- og Hagebruksskule (SJH) i Aurland bor det to helt spesielle gårdsdyr, nemlig terapigeitene Lodne og Paprika. Duoen er fulltidsansatte motivatorer og underholdere for både elever, ansatte og besøkende. Blant annet gjør duoen en glimrende terapijobb for tre voksne som har sitt dagtilbud gjennom sosialtilbudet "Inn på Tunet". De er ansatt av Gunn Wester som var den som startet å ta i bruk Lodne og Paprika både i undervisningen og som en del av gårdens sosiale tilbud. Slik har både barn og voksne, funksjonshemmede og andre vanskeligstilte hatt stor glede av og utviklet et helt spesielt forhold til geitene.

– Lodne og Paprika tilnærmer seg mennesker på en helt egen måte. De kan både underholde med triks som å hoppe på to bein, eller ta piruett, men forholder seg også rolig og stødig i nærheten av de som trenger det. Å gå i lag med Lodne og Paprika som er så sosiale og trent til å være med folk som de er, gir mange både mestringsfølelse og glede. For flere med funksjonshemminger eller andre hindringer er dette første steg mot å føle seg trygg og komfortabel rundt andre dyr, forteller Gunn.

Terapiarbeidet inspirerte Gunn til å ta et kurs i dyreassisterte intervensjoner ved NBMU, og hun har nå en tanke om å kunne utvide arbeidsoppgavene til Lodne og Paprika slik at flere kan lære om dyrehold, men også jordbruk og beitebruk. At geiteterapi har positiv effekt på oss mennesker bekrefter også tidligere elev, Janne Koot, som var den som nominerte de to:

– Lodne og Paprika er to enestående miljøarbeidere. På grunn av dem har mange opplevd gleden av å omgås og stole på gårdsdyr. Det at de klarer å både være rolige pelsterapeuter, men også underholdende fjellgeiter og motivatorer på tur synes jeg er helt unikt til geiter å være. Ordentlig fine dyrehelter rett og slett, forteller Janne.   

En heldig vending

Eventyret fra Aurland kunne også tatt en brå slutt. Både Lodne og Paprika skulle egentlig slaktes da de var henholdsvis veldig liten av størrelse og seint født. Men fra første stund utmerket geitene seg som ekstra sosiale, innbydende og kjærlige, og fikk umiddelbart mange venner blant ansatte og elever. Derfor valgte Gunn å sette i gang en redningsaksjon - og det midt på natten.

– Jeg har aldri sett noen killinger som har vekket så mye engasjement og jeg visste at her lå det et stort potensiale. Derfor bestemte jeg meg for å redde dem like før slaktebilen kom. Jeg stod opp klokka fem for å rekke å sykle til skolen i tide slik at jeg fikk spurt fjøsansvarlig om lov til å beholde de. Og slik ble det. Det var rørende å se reaksjonen til Paprika og Lodnes venner når de i tur og orden fikk vite at de ikke ble sendt til slakt likevel, sier Gunn.

Historien om Lodne og Paprika varmet også hjertene til juryen bak Norges dyrehelter.

– Med Norges dyrehelter ønsker vi å sette fokus på dyrenes innsats i samfunnet. Vi har fått inn mange flotte nominasjoner fra hele landet som viser hvor viktige våre dyrevenner er for oss mennesker. Lodne og Paprika er en av de mer utradisjonelle historiene, men er et flott eksempel på hvordan dyr kan brukes i terapi og til glede for mange mennesker i alle aldre, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring

Donerer pengepremie til veldedighet

Foruten å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelt får Lodne og Paprika også 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring som kan doneres til et veldedig formål. Valget falt på Avlslaget for sidet trønderfe og nordlandsfe, som arbeider for å bevare og utvikle STN-rasen.

– Vi i Agria ønsker å bidra til at informasjon og bevaring av dyreraser ikke går i glemmeboken, og Avslaget for sidet trønderfe og nordlandsfe er en av mange organisasjoner som gjør et uvurderlig stykke arbeid på dette området, sier Geelmuyden.

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt og hest. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark og England. http://www.agria.no og http://facebook.com/agriadyreforsikring

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.

Les mer om kampanjen her