Fenomenet forekommer hos katter som ble skilt fra mammaen sin for tidlig, men også hos katter som er stressede eller understimulerte. Mange biter og suger på alt, for eksempel dørhåndtak, elektriske ledninger, andre bare på ull eller fåreskinn, som inneholder lanolin og minner om et sekret som utsondres fra mammaens brystkjertler og som en for tidlig avvent unge lengter etter i voksenlivet. Gjennom å suge på ull og gjøre det vått, øker lukten av lanolin.

Pelsslikkere

Det finnes flere forskjellige grunner til at katten slikker så mye at det oppstår en hårløs flekk på huden. Oppførselen kan komme av:

  • Smerter i bukhulen (urinblære eller tarm)
  • Parasittangrep med kløe
  • Allergi
  • En form av næringsbrist (mineralbrist?)
  • Psykiske grunner, for eksempel stress og uro (Katter tar ofte til seg en fra begynnelsen av normal atferd for å skape trygghet i vanskelige perioder. Driften å suge for å trøste seg selv når den ikke har noe annet å gjøre er en drift som finns hos mange voksne tamme katter.)
  • Mange eldre katter som har en eller annen form for nyresvikt, har ofte også blodbrist og begynner å tygge på forskjellige ting. Gjennom å tilsette jern i kosten, som bør ordineres av en veterinær, kan man få bort denne uvanen.

I første omgang bør all unormal pelsslikking utredes av en veterinær.

Tekstil-etere

Å spise ull er det mest bisarre atferdsforstyrrelsen man kan finne hos innekatter. De fleste spiser på tekstiler allerede som kattunger, ofte ved 2-8 måneders alder. Andre holder seg ikke bare til ull (klær og fåreskinn), men tygger også på bomull, syntetiske materialer og lær.

Oftest spiser de på eierens egne klær, vanligvis de man har eller nylig har hatt på seg, men håndklær og møbelstoff kan de også spise på. Denne oppførselen ble oppdaget på 1950-tallet. Da trodde man at det var begrenset til noen avlslinjer hos Siameser. Senere forskning har vist at også andre orientalske raser, Burma-katter og i noen tilfeller blandingskatter og vanlige huskatter også har denne uvanen.

En overraskende stor mengde tekstilmasse kan passere fordøyelsessystemet, men i enkelte tilfeller kan det bli stopp og da må katten opereres. Atferden tros også å være arvelig selv om grunnen bare delvis er genetisk.  Man gjetter at oppførselen også kan være stressutløsende.

Allmenne råd

Kattens oppmerksomhet på en «annerledes» appetitt bør avledes med simulering av andre aktiviteter. Den mest effektive måten å få katten til å slutte med en uvane er å preparere ett plagg med en avskrekkende smak, for eksempel med mentol eller eukalyptusolje. Tilsett fiber i form av kli i kattens mat eller gi katten kjøtt med mye brusk eller tørrfor (obs! med fri tilgang til vann), pappkartonger og tyggeben å bite i.

Til tekstil-etere kan det i ekstreme tilfeller anbefales å gi en halv t-skje ullfett (lanolin) to ganger i uka. Spør din veterinær om råd.

Katter som også suger på eierens hud eller hår attraheres av methylparaben, som ofte finnes i hudkrem og i håret hvis du har gjort en permanent. Methylparaben sies å lukte som en hunkatt med løpetid og er derfor lokkende for katten. Unnvik produkter som inneholder dette eller bytt merke. Et tips er å pensle Tabasco på ting katten biter på, for eksempel dørhåndtak og elektriske ledninger. Sjekk hvilke potteplanter som kan være giftige for katten din og unnvik disse.