Kjønnsmodning

Hunnkatten blir normalt kjønnsmoden når hun er ca. 7–10 måneder gammel, men her kan det være store variasjoner. Kattunger på 4 måneder og katter på 21 måneder kan begge ha sin første syklus. Kjønnsmodningen er avhengig av kroppsvekten (normalt ved ca. 2,3-2,5kg), sosial struktur, om de omgås andre katter og hvilken tid på året det er. Rasekatter blir generelt kjønnsmodne senere enn huskatter. Hunnkatten bør ikke bli drektig på sine første løpetider, det er viktig at hun er fullvokst før hun settes på.

Hunnkattene er mest fruktbare fra 1,5 års alder og opp til 7 år. Fra ca. 4 års alder ser man ofte at kullstørrelsen blir mindre ettersom hunnkatten blir eldre.

Katten er sesongmessig polyøstral noe som betyr at hun har flere sykluser i en bestemt sesong (januar til september), etterfulgt av en ufruktbar periode (anøstrus). Man har sett at pelstypen kan påvirke om hunkatten får vinteranøstrus eller ikke. Innekatter vil ofte ha syklus hele året, da de får jevn tilgang på lys. For dem som har hatt vinteranøstrus, vil seksualsyklusen settes i gang når dagene blir lengre.

Hunnkattens syklus

Katter har normalt en sykluslengde på ca. 21 dager (16–21) bestående av:

Forbrunst (proøstrus): 1–2 dager.
Brunst (østrus): 4–8 dager (eggløsningen ca. 3–4 dager ut i brunsten).
Mellomperiode (metøstrus): 1–2 uker, men kan variere fra 3–30 dager.

Les også: Drektighet hos katt

Tegn på at katten er i brunst

Brunstige katter viser tydelig endring i atferden, her er noen tegn du kan se etter:

  • Veldig kosete og kontaktsøkende.
  • Gnir seg opp mot bordben, stoler osv.
  • Stryker seg mot dine eller andres ben.
  • Ruller rundt.
  • Mjauer langtrukkent og klagende.
  • Irritabel.
  • Strekker bakparten opp i luften.
  • Holder halen rett til værs.
  • Tråkker med potene.
  • Tisser oftere enn hun pleier

På grunn av symptomene for brunst er det ikke uvanlig at flere tror at katten har blitt syk og har smerter. Men ta det helt med ro, hun har det ikke vondt selv om det kanskje ser og høres slik ut.

Hunnkatter med lav sosial rang kan ofte ha stille brunst og derfor ikke vise tegn på at hun er brunstig. Husk derfor på å holde en fruktbar katt under kontroll dersom du ikke ønsker kattunger. Hun kan være brunstig uten å vise det.

Brunstkontroll

Dersom man er i tvil om hvor i syklus hunnkatten er og ønsker å vite mer nøyaktig enn det atferden sier oss. Kan veterinæren ta utstryk fra skjeden for å se hvor i syklus katten er og dermed lettere fastslå når riktig paringstidspunkt er. Dette kan være nyttig dersom man ønsker å avle på en katt som viser lite tegn eller har stille brunst.

Indusert eggløsning

Hunnkatten har indusert eggløsning. Det vil si at hunnkatten trenger stimulering i form av flere paringer før hun får eggløsning. Det må minst fire paringer til før hunnkatten produserer nok hormon til å trigge eggløsningen. Det er hos katt derfor ikke nok med én paring for å lage avkom. I det fri vil hunkatten ofte pare seg minst fire ganger daglig med ca. 20 minutters mellomrom, i brunstperioden. Antall paringer påvirker ikke kullstørrelsen, men dersom en hunnkatt parer seg med flere hannkatter, kan kattungene i samme kull ha ulike fedre.