Renslighet

Den tamme katten vil holde pelsen ren for støv, hudavleiringer, parasitter mm. Gjennom intensive slikkinger stimulerer den også hudkjertlene sine, som har et sekret som holder pelsen vanntett og gir den et lager som isolerer mot kulde.

Varme

Er det varmt, slikker katten seg for å fukte pelsen. Det våte fordamper og har en kjølende virkning. På solrike dager får pelsen ekstra oversyn. Når katten av en eller annen grunn kjenner seg overopphetet eller frustrert, merker man at den plutselig begynner å slikke seg intensivt. Det gjør den for å avlede en oppstått konflikt og for å roe seg ned. En slik atferd kalles ”overspringshandling”.

Etter nærkontakt

Når man har hatt nærkontakt med katten gjennom lek og kjæling, går katten ofte unna for å slikke seg, delvis for å legge pelsen på plass, noe den er nøye med, men også for at vi har gitt katten lukten vår, og den skjuler kattens egen. Gjennom pelsslikkingen får katten tilbake sin egen lukt.

Våre liv domineres av visuelle signaler. I kattens verden er derimot lukter og odører viktigere. Vi kan ikke alltid selv kjenne at hendene våre har noen lukt, men katten kjenner det.

Sosiale bånd

Pelsvasking mellom mor og unger, men også mellom voksne katter, forsterker de sosiale båndene. Når katten stryker med ansiktet, siden og halen mot bena våre, vil den skape vennskapelig, fysisk kontakt med oss. Samtidig skjer det en utveksling av luktmarkering med mennesket.

Katten har spesielle luktkjertler på kroppen, blant annet i pannen, munngapet og ved haleroten. Uten å fatte det har katten altså merket oss med lukten sin fra disse kjertlene. Dette gjør at den kjenner seg tryggere med menneskene.

Det er også viktig for katten å lese signalene våre. Gnidingen mot bena våre følges av at katten setter seg ned og ”smaker på” oss gjennom tungen, det vil si at katten slikker pelsen som den nettopp har gnidd mot oss. En katt som slutter å vaske seg, betyr at det er noe galt.