Ved å puste inn duften av kattemynte – nepeta cataria – får katten en ”timinutterstripp” i fullstendig ekstase. Selv reserverte kattepersonligheter kan havne i en ren oppløsningstilstand når de utsettes for myntens kjemiske forbindelser. Kattemynten forårsaker ingen vedvarende skader, dog kan katten bli avhengig hvis den blir utsatt for den for ofte. Det bør legges til at kattemynten vanligvis brukes frisk eller tørket i katteleketøy.

"Oppstemt" og "nedstemt" på samme tid

Den samme reaksjonen hos katter kan oppnås ved å puste inn valeriana officinalis-dråper, som i små doser fremkaller stimulering, men som virker lammende i store doser. Det er et stort mysterium at hvis katten slikker i seg kattemynte eller valeriana, virker vekstene som beroligende middel. Hvordan de kan være ”oppstemte” på utsiden og ”nedstemte” på innsiden, er helt fornuftsstridig.

Ikke alle individer reagerer

Alle kattedyr, også løver, reagerer på samme måte, men det er ikke alle individer som reagerer. Omtrent 50 % av tamkattene våre, både hunner, hanner og kastrater, reagerer positivt på disse duftene.